‘Genç bir İK yöneticisi olarak güvenin her alanda en temel unsur olması gerektiğini düşünüyorum.’


Sektörün genç isimlerinden biri olarak sizi tanımak isteriz. İK ile yolunuz ne zaman kesişti? Ayrıca Daiichi Sankyo hakkında da bilgi almak isteriz.

Kısaca özgeçmişimden bahsedecek olursam, Saint Michel Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra üniversite eğitimimi Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladım. Ardından Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İnsan Kaynakları Yönetimi’nde eğitimime devam ettim. İnsan Kaynakları ile yolum üniversite üçüncü sınıfta kesişti. Özel ilgi alanlarım ve aldığım Sosyoloji eğitimi birbirine çok paraleldi, bu nedenle kendime en uygun olabilecek ‘İnsan Kaynakları’ mesleğini seçebilmem oldukça kolay oldu. Profesyonel kariyerime Adecco Danışmanlık’ta uzun yıllar seçme ve yerleştirme alanında çeşitli üst düzey seçme ve yerleştirme danışmanlığı ve şube yöneticiliği pozisyonlarında bulunarak devam ettim. Sonrasında Novartis İnsan Kaynakları ekibinde rol alarak ilaç sektörüne geçiş yaptım ve şu anda Daiichi Sankyo’da İnsan Kaynakları Müdürü olarak görevimi sürdürmekteyim.

Daiichi Sankyo, Japonya’nın köklü iki büyük ilaç firmasının 2005 yılında birleşmesiyle kurulmuştur. 110 yılı aşkın tecrübenin ve yeni firma oluşumunun ortaya çıkardığı yüksek dinamizm şirketimizi kısa sürede dünyanın en büyük 20 ilaç firmasından biri haline getirdi. Kardiyoloji, diyabet, metabolizma, kemik eklem hastalıkları, onkoloji ve enfeksiyon gibi birçok terapötik alanda ilaç üretimi ve araştırma geliştirme çalışmaları ile sınıfının öncüsü olmayı hedeflemektedir.

Bugün Avrupa’nın 12, dünyanın 60 ülkesinde faaliyet gösteren Daiichi Sankyo dünyaya hızlı ve güçlü yayılma politikasının bir parçası olarak 2008 yılının Mart ayında Türkiye’deki ofisini açtı. Amacımız, hastaların sağlığını korumaya ve iyileştirmeye, yeni ilaçlar geliştirmeye adamış olan şirketimizin kaynaklarını Türk halkının ve biliminin hizmetine aktarmaktır.

Heyecanımız yüksek ve hedefimiz büyük. Türkiye’nin her yerine ilaçlarımızla ulaşmak, hekimlerimizin yanında olmak, hastalara ürünlerimizle şifa dağıtmak ve bu şekilde sağlık sektörünün güvenilir bir ortağı olmak istiyoruz. Evrensel şirket değerlerimiz doğrultusunda misyonumuzu Türkiye’de en iyi şekilde icra etmek için yapılanmamızı kısa sürede tamamladık. Şu anda osteoporoz ve kardiyo-metabolizma takımımızla ürünlerimizin tanıtımını yapmaya başladık. Her gün yeni doktorlarla, eczacılarla ve sağlık sektörünün yeni paydaşlarıyla tanışıyor, bundan aldığımız güçle yarına daha güvenli bakıyoruz. Hedefimizin hızlı büyümek olduğunun altını tekrar çizmek istiyorum. Kısa sürede yenilikçi ilaçlarımızı Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Ayrıca Türkiye’yi AR-GE üssü yapmakta bizim ve merkezimizin en büyük isteği.

Yönetiminden sorumlu olduğunuz Daiichi Sankyo Türkiye’nin İK organizasyonu ve süreçleri üzerine konuşmak isteriz.

Daiichi Sankyo’da İnsan Kaynakları Müdürü olarak 2009 Ocak ayı itibariyle başladım. Hızlı bir başlangıç olduğunu söyleyebilirim. Daiichi Sankyo’da 16 kişilik ekiple başladık ve bugün 80 kişiyiz. Oldukça hızlı bir büyüme süreci yaşadık. İnsan Kaynakları’nın temel fonksiyonları olan eğitim, seçme-yerleştirme, performans değerlendirme, ücretlendirme süreçlerinde yaptığımız yeniliklerle yola çıktık. Daiichi Sankyo Türkiye olarak yepyeni bir organizasyon olmakla birlikte hızla büyüyen ve çalışanlarıyla fark yaratan bir organizasyon olmanın keyfini yaşıyoruz. Her alanda olduğu gibi İnsan Kaynakları alanında da özellikle organizasyonel gelişim adına ilaç sektöründe fark yaratan uygulamalarımız oldu ve bu uygulamalar hızla devam ediyor. Daiichi Sankyo üst yönetiminin genel bakışına paralel olarak, İnsan Kaynakları ekibi olarak odak noktamız sektör standartlarının üzerinde yüksek teknoloji kullanarak yeni ve çağdaş sistemler kurmak ve çalışan memnuniyetini arttırmak, şirket bağlılığı kazandırma yolunda yeni uygulamalar getirmek oldu.

İK ekibi olarak saha ekibinde çalışan Bölge Satış Müdürü ve Tıbbi Satış Temsilcisi arkadaşlarımızı ziyaret ederek onları yakından tanıyoruz ve ihtiyaca yönelik aksiyon alıyoruz.

Yukarıda bahsettiğim uygulamalara en güzel örnek; ekibimiz için yapmış olduğumuz Değerlendirme Merkezi uygulamasıdır. Kariyer gelişimi aşamalarında hem kurum hem de çalışan adına doğru gözlemler yaparak en etkin yönlendirmeleri yapabilmek üzere oluşturulmuş bir projedir. Saha yapılanmamız toplam 6 Bölge olmak üzere tüm Türkiye’yi kapsıyor. Proje sürecinde, iş benzeri ortamlar yaratılarak çalışanların yetkinlikleri, güçlü ve gelişime açık yönleri gözlemlendi ve kariyer planlaması sürecinde değerlendirmeye alındı. Değerlendirme Merkezleri ile amaç; Daiichi Sankyo Türkiye’nin temel yetkinlikleri ile çalışanların bireysel yetkinlikleri arasındaki ortak noktaları ortaya çıkarmak ve çalışanlara bir kariyer planı çizmektir. Çalışanların güçlü ve gelişmeye açık olan yönlerini de ortaya çıkararak onların bireysel ve kurumsal anlamda gelişimine destek olmak adına bu süreç başlamış oldu.

Tüm sürece saha ekibimizden arkadaşlarımız ve Bölge Müdürlerimiz eksiksiz olarak katıldı. Sektörde bu tip uygulamalara çeşitli performans ve yetkinlik kriterlerine dayanarak farklı ekipler içerisinden 1’er 2’şer kişi katılırken, biz fırsat eşitliği yaratmak adına saha ekibimizin tümünün katılımını sağladık. Bu çalışma ile saha satış kadromuzun temel yetkinliklerini belirledik, gelişim alanları ve güçlü yönlerini ortaya çıkararak, kendilerine bir ayna tutma fırsatını verdik.

Bu süreci 2 aylık yoğun bir programla tamamlayarak geribildirim aşamasına geldik. Hepimizin hissederek katıldığı ve yaşadığı bu projenin Daiichi Sankyo Türkiye’de ortak bir kültür oluşturmak adına çok önemli olduğunu hepimiz bir kez daha gördük. Daiichi Sankyo’nun temel yetkinliklerine sahip çalışanların güçlü ve gelişime açık alanlarına ayna tutarak daha büyük başarılara imza atmak adına geliştirmiş olduğumuz bu projenin geribildirim aşaması ile çalışanlarımıza büyük bir gelişim fırsatı ve şirketimize de katma değer sağladık. 6 Bölge’de çalışanlarımız ile birlikte işbirliği yaptığımız firmanın profesyonel danışmanları, İK ve Satış yöneticilerinin katıldığı geribildirim görüşmeleri organize edildi. Bu görüşmelerin sonucunda tüm ekip arkadaşlarımıza 40 dakikalık detaylı geribildirimler verildi. Ve bu geribildirimlerin ardından kişilerin özel gelişim alanlarını desteklemek amacıyla kitaplar hediye edildi.

İlaç sektöründe özellikle ‘tıbbi mümessil’ olarak tabir edilen satış temsilcilerinin bağlılığını daim kılmak zor gibi görünüyor. Daiichi Sankyo olarak bu konuda neler yapıyorsunuz?

Size kesinlikle katılıyorum, sadece Tıbbi Satış Temsilcileri için değil aslında değişen iş ve yaşam koşulları ile birlikte şirketler için bütün çalışanların bağlılığını arttırmak vazgeçilmez bir unsur oldu. Bizde şu an turnover oranı çok düşük seviyelerde... Bu gurur verici tabloyu kurum kültürümüze bağlıyoruz. Daiichi Sankyo Japon menşeeli bir firma; Japon kültürü ve bakış açısı çok farklı. Bu kültürde ‘insan’ en değerli unsur ve kalite odaklılık vazgeçilmez bir faktör. Çok sistemli bir organizasyonda çalışıyoruz. Yenilikçilik, Güvenilirlik, İşbirliği, Saygı ve Sorumluluk ana değerlerimiz. Dünyanın neresinde olursa olsun şirketimize her yeni katılan kişi bu değerlere uyacağını taahhüt ediyor. Ayrıca Daiichi Sankyo Türkiye içerisinde bulunduğumuz Avrupa Ülkeleri Bölgesi’nin global perspektifinden de oldukça etkileniyor ve etkiliyor. Kimi zaman yaptığımız İK uygulamaları en iyi uygulama seçiliyor ve diğer Avrupa ülkeleri bizim uygulamalarımızı örnek alıyor. Daiichi Sankyo Türkiye üst yönetiminin İnsan Kaynakları’na verdiği önem, çalışanlarına verdiği değer ve yaptığı yatırımlar hedeflerimize ulaşma yolunda fark yaratıyor. Daiichi Sankyo ailesinin her bir ferdi işini büyük bir tutkuyla yapıyor, yaptığı işten keyif alıyor.

Daiichi Sankyo Türkiye Genel Müdürü İlker Özbay 6 günde arabasıyla Türkiye’yi baştan sona gezerek tüm satış ekibini ziyaret etti ve sektörde bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Bu projenin adı ‘Genel Müdür Yollarda’ydı ve hiç şüphesiz, bu projenin İK açısından anlamı ve önemi tartışılmaz. Tüm satış ekibiyle minimum ikişer saat vakit geçirme fırsatı bulan Genel Müdürümüz bu seyahatten aldığı keyifi hiçbir şeyden almadığını söylüyor. Ekip arkadaşlarımızın ise motivasyonları oldukça yüksek ve çalıştıkları bölgelerde kendilerini ifade edebilme fırsatını yakaladıkları için çok mutlular. Bu görüşmelerde satış ekibimizin taleplerini dinleyen Genel Müdürümüzden aldığımız bilgiler doğrultusunda biz de İK departmanı olarak gelen talepleri hızlıca uygulamaya koyduk... Gelen talepleri değerlendirdik. Ve bu talepler doğrultusunda ilk olarak tüm Satış ve Genel Merkez ekibimize Online İngilizce Eğitim Platformu hazırladık. Daiichi Sankyo İngilizce Okulu Ağustos ayında kapılarını tüm çalışanlarına açtı. Şimdi tüm ekibimiz istedikleri saatte online olarak interaktif eğitim alabiliyor.

‘Eğitim’ Daiichi Sankyo’nun en temel öncelikleri arasında. Sektörümüzde ve diğer sektörlerde süregelen ve artık kalıplaşmış eğitimlerden kaçınıyoruz. Terzi dikimi dediğimiz çalışanlarımızın bireysel ihtiyaçlarına yönelik hazırlamış olduğumuz eğitim programlarına yöneliyoruz.

Yine aynı zamanda online eğitim portalında tüm çalışanlarımıza 2010 yılı boyunca ‘quarter’ bazında ‘özel terzi dikimi’ kişisel gelişim online eğitimler hazırladık. Bunun yanında ileri derecede İngilizce bilen tüm çalışanlarımız yıl boyunca her ay için kendi yetkinliklerine göre özel olarak atanmış Harvard Manage Mentor eğitimlerinden faydalanabiliyor. Tamamlanan eğitimlerin ardından da Harvard Manage Mentor tarafından düzenlenen bir sertifka alıyor. Tüm bu online eğitimler yine online performans yönetim sistemimiz tarafından ölçülüyor ve değerlendiriliyor.

İK olarak kişisel motivasyonu sağlamak adına çeşitli projeler gerçekleştiriyoruz. Tüm çalışanlarımızın sosyal ilgi alanlarına yönelik yıllık olarak dergi abonelikleri yaptık. Örnek verecek olursak, arabalarla ilgilenen arkadaşımıza araba dergisi aboneliği hediye ederken bir diğerine ev dekorasyon dergisi, yemek dergisi veya gezi dergileri hediye ettik. Benim kişisel tercihimi soracak olursanız ev dekorasyon dergisi Maison Francaise’i seçtim. Kişisel güzellik/bakım konusunda uzmanlaşmış bir firmayı genel merkezimize davet ettik. Saha ekibimiz dahil olmak üzere tüm çalışanlarımıza cilt analizi yapıldı ve önerilerde bulunuldu.

İK ekibi olarak genel merkezimizde doğum günü ve yılbaşı kutlamalarında kişilerin bireysel zevklerine göre partiler düzenliyoruz. Örneğin; lahmacun partisi veya pizza pizza günleri, yılbaşı ağacı süsleme, tabu, bowling ve sinema günleri gibi aktivitelerimiz var. Bu yıl yılbaşı partimizi bir çocuk partisi olarak bir çocuk oyun ve sanat okulunda düzenledik. Daiichi Sankyo İnsan Kaynakları olarak yeni yıla sevdiklerimizle beraber kucak açmanın keyfinin bir başka olduğunu düşündük ve çalışanlarımıza güzel bir sürpriz hazırladık.

Daiichi Sankyo ailesinin küçük yürekleri mutlu oldukça mutluluğumuza mutluluk kattılar, onlar güldükçe keyiflenip ‘Mutlu ve Büyük Bir Aile’ olmanın keyfini bir kez daha yaşadık. Saha ve genel merkez ekibimiz ile birlikte Dragon Festivali’nde kürek yarışına ve Avrasya maratonunda koşuya katıldık. Takım olmanın heyecanını hem iş hem de sosyal ortamlarda hep birlikte yaşamaktan dolayı tüm Daiichi Sankyo ailesi olarak memnuniyet duyuyoruz. Tüm bunların dışında her ayın 15’inde tüm kadromuzla her aya özel farklı konularda kişisel gelişime yönelik makaleler paylaşıyoruz. Bu uygulamamız ekibimizi çok motive etti ve ayın belirli zamanlarını heyecanla bekler oldular. Arkadaşları ile paylaşmak istedikleri makaleler geldi ve böylece bir bilgi paylaşım platformu oluşturduk. Ayrıca Genel Müdürümüz İlker Özbay’ın da şirket çalışanlarına açık, her türlü konuda herkesin birbiriyle yorumlarını paylaştığı bir bloğu var.

Satış ekibinden bahsetmişken, şunu da sormak isterim. Genç bir İK’cı olarak sizce, dış müşteride yaratılan güven iç müşteri olan çalışanı da etkiliyor mu?

Ben dediğiniz gibi genç bir İnsan Kaynakları yöneticisi olarak güvenin her alanda en temel unsur olması gerektiğini düşünüyorum. Bizim şirketimiz Daiichi Sankyo’nun kurum kültürünü oluşturan en önemli değer “güvenilirlik”tir. Şirketlerin piyasaya karşı olan güçlü ve güvenilir duruşlarının çalışanların motivasyonu ve geleceğe bakışı açısından önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu düşünüyorum. Bulunduğun şirket içerisinde geleceği görebilmek, geleceğin çalışanı heycanlandırıyor olması ile şirkete olan bağlılık doğru oranda artar. Bizim çalışanlarımız ve bizimle çalışmak isteyen tüm adaylarımız bu güven duygusunu sıklıkla yaşıyor .

‘İnsana Saygı’ ödülü kazandınız. Bir İK yöneticisi için ‘insana saygı’nın anlamı nedir?

Daiichi Sankyo kültürünün en önemli unsuru "İnsana Değer Vermek"’tir. Şirket kültürümüzde çalışana verilen değer çok önemli bir yer tutuyor ve biz şirket kültürümüzü şirketimize başvuran tüm adaylara da yansıtmak için çaba gösteriyoruz. Bizim için geri dönüş yapmanın en önemli noktası, kendi firma çalışanlarımıza gösterdiğimiz özen, önem ve değeri gelecekte aramıza katılacak veya sadece firmamızın bir pozisyonuna başvurmuş olan adaylara da aynı yaklaşımı gösteriyor olmak. Ve bu İK politikamızı ve işe alım süreçlerimizdeki yaklaşımımızı Kariyer.net üzerinden en iyi şekilde, gelen başvuruları cevaplayarak gösterdiğimize inanıyoruz.

Türkiye’deki ilk yılında Daiichi Sankyo’nun insana değer veren bir organizasyon olduğunun en güzel ve anlamlı göstergesi olan bu yaklaşımın ödüllendirilmiş olmasından gurur duyuyoruz. İnsan Kaynakları ekibi olarak İnsana Saygı Ödülü’nü çabamızın karşılığı ve insana verdiğimiz değerin bir sonucu olarak görüyoruz. Bu ödül tüm İK fonksiyonlarındaki heyecanımızı bir kat daha artırdı. Yaptığımız her işe heyecanımızı katarken mükemmele ulaşma yolunda bir adım daha attığımıza inanıyoruz.

Daiichi Sankyo olarak farklı motivasyon ve sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyorsunuz. Bize biraz bunlardan bahsedebilir misiniz?

Daiichi Sankyo olarak tüm çalışanlarımızla çok keyifli bir sosyal sorumluluk projesine imza attık. ‘İyilikte Kelebek Etkisi’ adlı bu proje ile çalışanlarımız gönüllerinden geçen miktarlarda yardım yaptılar. Tüm bu yardımlar hazırladığımız bir kutuda toplandı ve toplanan yardımlarla aynı miktarda bir yardımı da şirketimiz yaptı. Sonuçta elde ettiğimiz tüm yardımları ihtiyaç sahibi bir bebeğe bağışladık. Dönem toplantımızda gerçekleştirdiğimiz bu projeyi daha sonra katıldığımız Dragon Festivali’ne de taşıdık. Tüm çalışanlarımızın evlerinde hazırladıkları yiyeceklerle bir stand kurduk ve standımıza çocuklar için yüz boyama ve balon şişirme aktivitesi yapan bir ekip davet ettik. Buradan elde ettiğimiz geliri de Daiichi Sankyo olarak ikiye katlayarak bağışladık. Bu projenin bizim için en önemli noktalarından biri de, tüm projelerde hissettiğimiz ekip ruhunu bu projede de en yoğun şekilde hissediyor olmamız. Çalışanlarımızla beraber daha bir çok sosyal sorumluluk projesine imza atarak yeni yaşamlara umut katacağımıza eminim.

Ayrıca sağlıklı ortamın hayat ve iş için de gerekli olduğuna inanıyoruz. Bundan dolayı küresel ısınmayı önlemek için çevre dostu uygulamalar gerçekleştirmeye çaba gösteriyoruz. Kaynakları etkin bir biçimde kullanıyor ve biyolojik çeşitliliğe saygı duyuyoruz. Daiichi Sankyo Türkiye olarak çocukların eğitimine yönelik, okullara destek olma ve çocuklara iyi bir eğitim imkanı sağlama adına attığımız adımlar ve geliştirdiğimiz projeler var. Tüm çalışanlarımız gönüllü olarak bu çalışmalara katılmak istiyor.

Daiichi Sankyo’nun global olarak gerçekleştirdiği Sosyal Sorumluluk projeleri de var mı?

Daiichi Sankyo’nun global olarak uyguladığı farklı bir sosyal sorumluluk projesi ‘Baan Gerda’ köyü projesidir. Çocuk Hakları Vakfı tarafından 2000 yılında Tayland’da HIV virüsü bulaşmış öksüz çocuklar için “Baan Gerda” adında bir köy inşa edildi. Şu anda Tayland’da HIV virüs ile enfekte olmuş yaklaşık 50,000 adet öksüz çocuk yaşıyor. Bu köy Çocuk Hakları Vakfı tarafından finanse ediliyor. Her bir yuva HIV virüsü taşıyan 9 kadar çocuklu bir aileyi barındıran küçük bir ev. Çocuklarla birlikte yaşayan yetişkinler aynı çocuklar gibi HIV virüsü taşıyan, toplum dışına itilmiş, eşlerinden ayrılmış ve bu kampa gelerek kendine yeni birer yuva kurmak isteyen insanlardan oluşuyor.

Bugün bu köyde HIV virüsü taşıyan 70’den fazla öksüz çocuk aile ortamında güvenli bir şekilde korunuyor ve ilaç tedavisi görüyor. Daiichi Sankyo, HIV virüsü taşıyan öksüz çocuklar için tasarlanmış bu “Baan Gerda” projesinin sponsorudur. Tedavi, korunma, sağlık eğitimi ve HIV’in erken tanısı dışında bu kampta yaşayan insanlara eğitim fırsatı da sağlanıyor. Böylece bu köyde yaşayan insanların normal hayat sürdürmeleri için gerekli olan her türlü imkan sağlanıyor. Eğer bu proje okuyucularınızın ilgisini çeker ise web sitemizden www.daiichi-sankyo.com.tr ve www.baangerda.org adresinden daha detaylı bilgi edinebilir ve katkıda bulunabilirler.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)