“Çalışanlar Sayesinde Başarı”ya koşarken 3Y sürekli hayatımızın merkezinde”
Yalın Organizasyon Yapısı, Yakın İş Yapış Şekli ve Yenilikçi Çalışma Koşulları…
Bu 3Y’yi çalışmalarının merkezinde tutan Borusan İnsan Kaynakları ekibi, kısa süre önce, grubun stratejik öncelikleri arasında yer alan “Çalışanlar Sayesinde Başarı” odağından yola çıkarak, önümüzdeki 5 yıl içinde İK olarak izleyecekleri yol haritasını tüm paydaşları ile birlikte çalıştı.
Bu çalışmayı vesile yaparak bir araya geldiğimiz Borusan Holding Grup İK Başkanı Nursel Ölmez Ateş ile sadece yeni hedeflerini değil, sektörde daha önce örneği olmayan öncü bir uygulama olacağına inandıkları yakın zamanda hayata geçirecekleri değerlendirme yaklaşımını da, Kültür odaklı çalışmalarını da, yapay zeka ve makine öğrenmesi konusundaki uygulamalarını da konuşma fırsatı bulduk.
Öncelikle Borusan Holding’de mevcut İK yapılanmasını anlatır mısınız?
Kaç kişilik bir ekiple, kaç kişilik bir çalışan grubuna hizmet üretiyorsunuz?
Borusan Grubu, 75 yıllık tarihiyle Türkiye’nin en köklü sanayi gruplarından biri. Üç kıtada 11 ülkede, 11 binin üzerinde çalışanımızla çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. 1000’in üzerinde yurtdışı çalışanımızla, büyük ve global bir yapının içindeyiz.
Bu büyük yapı içerisinde İnsan Kaynakları ekibi olarak çalışanlarımıza ayrıştırıcı, adaletli ve kişilerin gerçek potansiyellerini ortaya çıkaran, dijital, yalın, yakın ve yenilikçi İnsan Kaynakları süreçleri tasarlıyor; Borusan’ın gelecek stratejisini oluşturan ana bileşenlerden İnovasyon, ArGe ve Dijital Dönüşüm odaklarını destekleyen projeler geliştiriyoruz.
İnsan Kaynakları ekibimiz, sistem ve süreç tasarım projelerini gerçekleştiren Uzmanlık Merkezi, bu tasarımlar doğrultusundaki operasyonel süreçlerimizi müşteri memnuniyeti odağı ile hayata geçiren Çözüm Merkezi ve grup şirketlerimizde İK danışmanlığı veren İnsan Kaynakları İş Ortaklarımızdan oluşuyor.
Şimdilerde üzerinde çalıştığınız yeni uygulamalar var mı? İK ekibi olarak neler öncelikli olarak yer alıyor ajandanızda?
Özellikle son 10 yıldır, hep birlikte çok büyük bir değişime şahitlik ediyor, değişimi yaratıyoruz. Teknolojinin değişim hızının da tetiklemesiyle içerisinde bulunduğumuz endüstriler, müşterilerimiz ve bunlarla birlikte iş yapış şekillerimiz değişiyor. İnsan Kaynakları olarak bu değişime liderlik eden ve tetikleyen bir rolümüz olduğunu düşünüyorum.
Biz de Borusan İnsan Kaynakları olarak kendimizi bu değişimin merkezinde konumluyoruz. Grubumuzun bu dönemde başarıya ulaşmasındaki en kritik faktörün çalışanlarımız olduğuna inanıyoruz. Yakın zamanda grubumuzun stratejik öncelikleri arasında yer alan “Çalışanlar Sayesinde Başarı” odağından yola çıkarak, önümüzdeki 5 yıl içinde İnsan Kaynakları olarak izleyeceğimiz yol haritasını tüm paydaşlarımız ile birlikte çalıştık. Gelecek stratejimizi 4 ana odak etrafında oluşturduk:
Borusan’ı güçlü kılan, iş yapış ve yaşayış şeklimizi; yani “Biz”i tanımlayan Borusan Kültürü;
Grubumuzun yetkinliklerinin geliştirilmesi, en doğru yeteneklerin gruba kazandırılması ve organizasyonda en doğru şekilde konumlanmalarını içeren Yetenek Yönetimi;
Çalışanlarımızın potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için uygun organizasyon yapısı ve çalışma koşullarının tasarlanmasını içeren Yeni Çalışma Düzeni,
Ve tabii ki her seviyeden liderimizin davranış setini tanımlayan Borusan Liderlik modeli.
“Bu 4 stratejik önceliği, İK’da Dijitalleşme, Stratejik İK İletişimi ve İK Ekibinin Gelişimi odakları ile destekleriz” dedik.
İK ekibi olarak, önümüzdeki dönemde odaklanacağımız alanlardan biri Kültür olacak. Borusan olarak bizi biz yapan, değerlerimizi, kültürel mirasımızı mutlaka koruyacağız. Bir yandan da bizi bekleyen değişimleri iyi okuyacak, kazanmamız gereken yeni değerleri kültürümüze adapte edeceğiz. Borusan Kültürü’nü buna göre şekillendireceğiz.
Bir diğer odağımız ise Yetenek Yönetimi üzerine... Tüm şirketler en doğru yetkinlik ve becerilerle kendini donatmış yeteneklere ulaşmak ve elde tutmak istiyor. Yeni jenerasyon yeteneklerin profillerine baktığımızda kişiselleşmiş, özgün bir deneyim yaşama isteği ön plana çıkıyor. Dünyadaki makro trendleri ve jenerasyon ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduğumuzda yetenek yönetiminde segmentasyon ihtiyacı kendini gösteriyor. Yetenek kıtlığının git gide arttığı, doğru yetenekleri çekmek ve elde tutmak için savaşların verildiği bir ortamda, biz de yetenek yönetimi stratejimizi yeteneklerin ihtiyaçlarını en doğru şekilde anlayarak karşılamayı hedefleyen bir yetenek segmentasyonu bakış açısıyla ele almayı planlıyoruz.
Güçlü işveren markamız ile yeteneklerin en fazla tercih ettiği işverenler arasında yer almayı sürdürmeyi hedefliyoruz. İşe alım araçlarımızda AI (yapay zeka), Machine Learning (Makine Öğrenmesi) gibi teknolojilerle aday havuzunu dijital olarak önceliklendirmek, en uygun yetenekleri Borusan’a çekmek ana hedefimiz. İşe alımda gerçek anlamda fark yaratan, sıra dışı, hackathon, ideathon gibi çağa uygun yeni nesil işe alım araçlarını gündemimize alıyoruz.
İşe alım sürecinde yakın zamanda, uzun yıllardır uyguladığımız Alpha Genç Yetenek Programı’nın seçim ve gelişim süreçlerini yeni dönemin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yeniledik. Daha dijital bir işe alım deneyiminden geçtikten sonra, Alpha Genç Yetenekler, 22 ay süren bir kişisel ve mesleki gelişim programına katılıp gerçek şirket vakaları üzerine proje çalışmaları yapıyor ve mentorluk alıyorlar.
İşe alım sonrası onboarding adımında, çalışanlarımıza teklif sürecinden evrak takip sürecine, yönetici ve buddy işlemlerinden ilk 6 ay boyunca onlara destek olacak içeriklerin sunulup adaptasyon sürecinin hızlanmasına kadar tüm adımları takip edebilecekleri mobil bir platform sunuyoruz. Mobil uygulamamızla, aramıza katılan yeni Borusanlıların henüz işe başlamadan hızla Borusan Kültürüne uyum sağlamalarını hedefliyoruz.
Yetenek gelişiminin, birbirimizden öğrenmenin en önemli başlıklarından biri, geri bildirim. Yine mobil uygulamamızda konumlanmış, çalışanlarımızın birbirine anlık geri bildirimde bulunabildiği bir platformumuz var; Puantum. Bu uygulamanın en güçlü özelliği geri bildirimlerin tüm şeffaflığıyla herkes tarafından görülebiliyor olması. Geçtiğimiz sene, bu uygulama ile, İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden “The Peer Awards” ödülünü alarak çalışmalarımızı hepimize gurur veren bir seviyeye çıkarttık.
Birbirimize geri bildirim vermenin bir diğer yolu da, gelişimi destekleme konusundaki gücüne yürekten inandığım 360 Yetkinlik Değerlendirme süreci... Sürecin objektifliğini artırmak amacıyla sektörde daha önce örneği olmayan öncü bir uygulama olacağına inandığım bir değerlendirme yaklaşımını hayata geçireceğiz. Skorlama mantığından uzaklaşarak birbirimize güçlü yönlerimiz ve gelişim alanlarımız ile ilgili geri bildirim verebileceğiz. Yeni tasarladığımız bu sistem ile geri bildirimler, AI altyapısı ile desteklenen bir Bireysel Geri Bildirim ve Gelişim Raporuna dönüşecek.
Tüm bunları dünyadaki yeni çalışma şekillerine uygun yeni nesil çalışma düzenleri olmadan yapmak mümkün değil. Bu çerçevede Borusan İnsan Kaynakları olarak 3Y’yi sürekli hayatımızın merkezinde tutuyoruz; Yalın Organizasyon Yapısı, Yakın İş Yapış Şekli ve Yenilikçi Çalışma Koşulları.
Organizasyon konusu tüm dünyada liderlerin gündeminde. Hiyerarşik organizasyon yapıları son 15 yılda yerini daha esnek ve hızlı yapılara bırakıyor. Biz de Borusan’da Yalın Organizasyon yaklaşımı ile hızla ortak hedefin etrafında birleşip konuları çözen, çevik yapılarda çalışacağız.
Müşterimiz için tasarlamak değil, müşterimizi o işe, ürüne dahil ederek tasarlama dönemine giriyoruz. Borusan’da, Yakın İş Yapış biçimi altında, tasarım odaklı proje takımlarını hayata geçirmek, deneyimi odağa alan çevik ekipler ile çalışmak ve freelance kullanımı, part time, yurtdışı iş gücü ve crowd sourcing gibi farklı kaynak kullanımlarından faydalanmak başlıklarını ihtiyaçlarımız dahilinde değerlendireceğiz.
Artık herkesin emin olduğu bir şey var; gelecekte insanlar işe gitmeyecek, iş insanlara gidecek. Artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti gibi teknolojiler ile sınırsız esneklikte her yerden çalışabileceğimiz bir devir başladı. Çalışanların ilham aldığı, iş-yaşam dengesini gözeten Yenilikçi Çalışma Koşullarını hayata geçirmek önceliklerimiz arasında.
Gelecek dönemde odağımızda olacak kritik konulardan bir diğeri de Liderlik. Liderlik gelişimine uzun zamandır yatırım yapan, güçlü liderler geliştiren bir grubuz. Liderlerimizin koçluk yapan, vizyonu gösteren ve katılımcılığı sağlayarak ilham veren liderler olmasını önemsiyoruz. Liderlik gelişimine yatırım yapmaya devam ederek, liderlerimizin insan yönetimi kaslarını daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Peki ya, hepimizin gündeminde olan dijitalleşme konusu?
Bu dönemde Dijitalleşme, İnsan Kaynaklar için de olmazsa olmaz. Bizim gibi lokasyon, iş çeşitliliği, sektör anlamında farklı alanlarda faaliyet gösteren grupların en dijital çözümler ile çalışanlarına en iyi İK deneyimi yaşatmaları gerektiğini düşünüyorum. Hem verimliliğin hem de çalışan bağlılığının yolu buradan geçiyor. Biz de yakın dönemde kullanıcı dostu, mobil, kolay anlaşılır ve değer yaratan self servis uygulamaları hızla hayata geçirmek için çalışıyoruz.
Dijitalleşme ile ilgili beni en çok heyecanlandıran ürünümüz Borusan İnsan Mobil uygulamamız. Yeni dünyada, İK süreçlerini mobil ekranlardan bağımsız düşünmek neredeyse imkansız. Borusan’daki tüm gelişmelerden, İK süreçlerinden Borusanlılar bu mobil uygulama ile daha kolay haberdar olabilecek. Ödüllü yarışmalar, anketler, eğlenceli, öğretici video ve içerikler ile Borusan'da yaşama dair ne varsa hepsi artık mobil uygulamamızda. Hedefimiz, çok kısa zaman içinde tüm İnsan Kaynakları süreçlerimizi buradan yönetebilir hale gelmek.
Yakın dönemde hayata geçecek önemli bir dijital uygulamamız, HR Chatbot. Bugün çalışanlarımızdan gelen soruları, AI altyapısı üzerinde çalışan bir Chatbot ile cevaplamayı hedefliyoruz. Bu sayede, çalışanlarımıza dijital bir deneyim yaşatırken memnuniyeti arttırmayı ve süreçlerimizde verimliliği hedefliyoruz.
Veri analitiğini kullanarak, yetenek yönetimi ve İK stratejilerinin belirlenmesinde gelişmiş araçlar ve girdiler sağlamak, buradaki bir diğer hedefimiz. Bu çerçevede çok yakın zamanda bir raporlama ve analitik ürününü mobil uygulaması ile birlikte devreye alıyoruz. İnsan Kaynakları verilerinin analizi için görselleştirilmiş ekranlar hem İK’nın hem de liderlerimizin hayatında olacak.
İK ekibinin tüm bu stratejileri hayata geçirebilmek için sürekli kendisini geliştirmesi gerekiyor. Yetkin, itibarlı ve danışılan stratejik iş ortakları olan Borusan İK ekibi, Türkiye’nin önde gelen İnsan Kaynakları ekiplerinden biri. Ekip olarak, değişen ekosistem ve organizasyonel ihtiyaçlara uygun kendimizi sürekli yeniliyoruz.
Genel bir pencereden bakarak gelecek öngörülerinizi de almak isteriz. Önümüzdeki dönemde İK konusunda hangi kavramların öne çıkacağını düşünüyorsunuz?
Son yıllarda hepimiz dünyadaki ekonomik, politik ve teknolojik değişimlerle karşı karşıyayız. Bu dönüşümden en çok etkilenen fonksiyonlardan biri de İnsan Kaynakları. Bu dönüşüm ile İK’da dijitalleşme kavramlarını gitgide daha sık duyacağımızı düşünüyorum. Geleneksel yöntemlerle ilerlemeye devam edip yeni teknolojileri sistemlerine entegre etmekte direnç gösteren kurumlar maalesef kaybolacak.
Önümüzdeki dönemlerde yetenek savaşlarının ve kültür dönüşümünün çokça gündemimizde olacağına inanıyorum. Organizasyonlar teknolojiye ne kadar yatırım yaparsa yapsın, insan kaynağını da dijital dönüşüme hazır hale getirmeleri gerekiyor. Bu dönüşüme uyum sağlayabilecek ve sürekli gelişimi amaç edinmiş bir İK modeli yaratmanın çok kritik bir nokta olduğunu düşünüyorum.
Organizasyonları ileri taşıyacak yetenekleri çekmek ve elde tutmak her gün daha önemli hale geliyor. Değişen dünya için yeteneğin tanımı ve beklentileri de aynı hızla değişti. Özellikle yeni nesil yetenekleri kazanmak ve beklentilerine cevap verebilmek önemini sürdürecek. Bu dönüşüm ve yeni neslin oyuna girmesi ile birlikte hiç şüphesiz normlarımız şekillenecek, davranışsal hava değişecek. Şimdiden, hızla dijitalleşme, hiyerarşik yapıların azalması, esnek çalışma uygulamaları gibi birçok konunun gündemimizde olmasını da bu sürecin doğal bir getirisi olarak görebiliriz.
“BENCE İYİ BİR İK PROFESYONELİ…”
Gelecek öngörülerine kulak verdiğimiz Ateş’e, son olarak bu gelişmelere İK profesyonellerinin nasıl hazırlanması gerektiğini de soruyoruz. Bakın Ateş sözlerine nasıl başlıyor: “Bence iyi bir İK profesyoneli, organizasyondaki çalışanların kendilerini gerçekleştirebilecekleri ve potansiyellerini performansa dönüştürebilecekleri ortamı sağlayabilmek adına adaletli ayrıştırıcı bir yaklaşım tarzını organizasyondaki tüm seviyelere taşıyan, iş ortamında farklı fikirlerin ortaya çıkmasına ve yenilikçi çözümlerin filizlenmesine olanak sağlayacak şekilde kurumsal çeşitliliği gözeten, organizasyonun her seviyesinden liderlere bu konuda yol göstererek destek olan bir stratejik çözüm partneri olmalıdır”.
İK profesyonellerinin, yeni dünyanın gerektirdiği çalışma düzenine geçişi sağlayacak dijital ve kültürel dönüşümü, başta CEO olmak üzere tüm yönetim ekibinin sahiplenmesini sağlayan ve bu alanda yapılması gerekenler konusunda organizasyona yön çizen çözüm ortağı olarak konumlanması gerektiğini vurgulayan Ateş, “Her seviyedeki çalışan deneyimi- ve hatta aday deneyimi- bu kapsamda yeniden şekillendirmeli” diyor ve ekliyor: “Bu anlamda; yeniliklere açık olmak, değişimlere hızlı şekilde adapte olabilmek, belirsiz durumlarda hızla karar alabilmek, sorgulayıcı ve araştırmacı bir davranış şekli ile süreçleri doğru şekilde analiz edip anlamlandırabilmek, üstünde durulması gereken özelliklerden diyebilirim”.