Çalışan ne deneyimlerse şirket onu kazanır…

Araştırmalar, yüksek çalışan bağlılığına sahip olan şirketin çalışan deneyimi konusunda ne önerebileceğini net biçimde bildiğini ve her şeyi herkese sunabilmek konusunda endişelenmediğini gösteriyor. Onlar, mevcut ve gelecekteki çalışanlarının neye önem verdiğini anlıyor.
Onları benzersiz kılan konuları ifade etmekte son derece becerikliler. Bunu da duvarlardaki sloganlarla ya da her masada bulunan değer kartları ile değil, deneyimlerle sağlıyorlar.

Bir şirketin çalışanlarına sundukları ile, bu iş ortamından mutlu olabilecek bağlı çalışanlarla bir araya gelebilmenin en iyi yollarından biri doğru kurgulanmış çalışan deneyimlerinin kullanılmasıdır. 

Çalışan deneyimi (bir organizasyondaki bütünsel çalışan deneyiminin görünen, ayırt edici unsuru) çalışan bağlılığı üzerinde son derece önemli etkiye sahiptir. Organizasyonun kültürü, değerleri ve mirası konusunda güçlü ve tutarlı bir sembol olan çalışan deneyimi, nev’i şahsına münhasır olduğu için rakipler tarafından da taklit edilemez. 

Çalışan bağlılığı konusunda yaptığımız araştırmalar sonucunda ortaya çıkan çalışan deneyiminin önemi bireyin yaşamının cazibeleri ile de yakından ilişkilidir. Güçlü çalışanlar, o şirketteki çalışan deneyiminin iş arayan kişinin cazibeleri ile ne kadar uyuşabileceğinin sinyallerini verir. 

Buradaki anahtar nokta şirketinizdeki çalışan deneyimin gerçekçi güçlü yönlerini dikkate almak ve diğer şirketlerin yaptıkları konusunda endişelenmemektir.

Araştırmalarımız sırasında son derece bağlı çalışanlara sahip olan şirketlere baktığımızda, bunların her birinin çok farklı şeyler yaptığını görerek ilk başta şaşırmıştık. Daha da şaşırtıcı bir biçimde, ayrıntılı olarak baktığımızda farklılıkların sistemdeki gürültüden kaynaklanmadığını; kritik noktanın şirketin yüksek çalışan bağlılığını sağlayabilme becerisi olduğunu gördük! En mükemmel şirketler çok… nasıl diyelim “tuhaftı”. Onlar, “tipik” şirket uygulamalarından ya da “iyi uygulama” olarak tanımlanan örneklerden çok daha farklı olan uygulamalara vurgu yapıyor ve bunu gururla övüyordu. 

Ve işte önemli nokta:Sonuç olarak bu şirketler, kendi sundukları fırsatları arayan kişileri kendilerine çekip ellerinde tutuyor. Bu kişiler şirkete “uyuyor”, bu nedenle bağlılıkları yüksek ve buldukları ortama çabuk uyum sağlıyorlar. 

Sizin şirketiniz adaylarla, sunduğu çalışan deneyimini ne kadar net paylaşabiliyor? Sizin sunduklarınızı beğenmeye önceden hazır olan kişileri kendinize çekebiliyor musunuz? 

Şirketinizdeki çalışan deneyimini sergileyin

Yüksek çalışan bağlılığı, bireyin şirketinizde yaptığı görevden ve yaşadığı deneyimden gerçekten aldığı keyif ile şirketin gerçekçi olarak sağlayabileceği deneyime bağlıdır. İmza deneyimleri, bu bağlantıların iletişime açılmasında çok önemli bir rol oynar. 

Aşağıdaki örneklerinde, her bir Cazibe tipindeki kişinin tercih edebileceği doğru organizasyonları göreceksiniz. 

Anlamlı miras: İşin kendisinin doğasını birincil öncelik olarak gören bireyleri çekmek ve tutmak için çalışan deneyiminin; şirketin mirasını, değerlerini ve hırsını benzersiz ve unutulmaz şekillerde yansıtması gerekir. 

Çocuk bakım hizmetleri sunan bir şirket olan Bright Horizons’da, genç yaşamlarda “çocuklukta erken eğitim”in sonsuz etkisine vurgu yapan dokunaklı bir işe alım süreci vardır. Bir başka örnek olarak; Xilinx’in patentler ve kurucularının resimleri ile dolu koridorlarında kısa bir yürüyüş yapmak ise herhangi bir ziyaretçinin şirketin büyük azmini anlamasını sağlar. 

Güvenli gelişim: Eğer firmanız başarıya doğru yükselen bir patika ve ekonomik güvenlik sunabilirse (bugün pek çok şirketin bu vaatte bulunamadığını unutmayın) sizin çalışan deneyimleriniz bu taahhüdü göstermelidir. 

ExxonMobil uzun yıllar önce, önceden tanımlanmış emeklilik planlarına bağlı kalma kararı alarak, firmanın çalışan deneyiminde güvenliğin ne kadar önemli bir rol oynadığını vurgulamış oldu. The Container Store’un eğitim yatırımı (endüstri ortalamasının beş katından fazladır) ise kariyer gelişimine yönelik güçlü bir vurguyu ifade eder. 

Bireysel uzmanlık ve ekip zaferi: Faaliyet modelleri ekip bazlı davranış gerektiren firmalar, bu noktaya vurgu yapan çalışan deneyimlerinden büyük yarar sağlar. Royal Bank of Scotland, her sabah yapılan yönetim toplantıları ile ünlüdür. Bu toplantılarda o günkü hedefler tepe yönetimin iş birliği ile belirlenir. Whole Foods’daki işe alım ve ücretlendirme süreçleri ise ekip bazlıdır; ekip o adayın kalması yönünde oy verene kadar kişinin deneme süresi devam eder. 

Ödüllü risk: Mücadele, değişim ve eğitimden beslenen kişileri çekmek ve tutmak için çalışan deneyimlerinin de bu davranışlara vurgu yapması önemlidir. Bir yazılım firması olan Trilogy, bu kültürü baştan yaratabilmek için çok mücadeleci bir oryantasyon sürecine sahiptir.

Esnek destek: Günümüzde pek çok çalışan, işi diğer baskı yaratan önceliklerin ardına koyuyor. Bir organizasyondaki esneklik ve empatiye vurgu yapan çalışan deneyimleri genellikle çok yetenekli kişileri, piyasadaki ücretlerin çok altında bile kendine çekebilir. 

JetBlue’nun rezervasyonda görev yapan personeli için uyguladığı sistem kişilerin evden çalışmasına, programlarını iş arkadaşları ile yapmasına olanak verir. Bu da maksimum esneklik sunma mücadelesine önemli bir örnektir. 

Şirketiniz için güçlü bir çalışan deneyimi geliştirirken aşağıdaki soruları dikkate alın: 

Mevcut çalışan için şirketiniz ne ‘anlam’ ifade ediyor?

• Bugün şirketinize katılmayı düşünen adaylara neler söylüyorsunuz? 
• Bir işveren olarak en ayırt edici yönünüz nedir? 

Bu anlam geleceğe ne kadar uygun?

• Son on yıldır kullandığınız iyi vaatleri gerçekten sunmaya devam edebilecek misiniz? Yoksa şirketinizdeki ya da faaliyet gösterdiğiniz sektördeki değişiklikler sizi çalışanlarınızla yaptığınız psikolojik sözleşmeyi yeniden düşünmeye zorluyor mu? 
• Şirketinizdeki yetenek ihtiyaçları nasıl değişiyor? 

Mevcut çalışanlarınızın yaşamlarının baskın cazibesi nedir? 

• Mevcut çalışanlarınız gerçekten neye önem veriyor? 
• Kuşak profilleri ve bunun altında yatan işle ilgili algılamaları neler? 

Şirketinizdeki mevcut (ya da geçmiş) çalışan deneyimlerinin hangi yönleri firmanıza özel?

• Şirketinizin tarihindeki efsaneler bugünün çalışan deneyimine uygun tohumlar sunuyor mu? 
• Mevcut çalışan deneyiminin en iyi yanı nedir? 

Şirketiniz için en ayırt edici ve güçlü çalışan deneyimini ne temsil edebilir? 

• Mevcut ve gelecekteki çalışanlarınızın büyük bölümünün cazibesini hangi davranışlar temsil ediyor? 
• Firmanızın başarısı için hangi süreçler en çok görünüyor ve önemli? 

Daha kapsamlı bir mesaj iletebilmek için bütünsel çalışan deneyiminin herhangi bir unsuru üzerinde yeniden düşünmeniz gerekir mi? 

• Mevcut çalışan deneyiminizin herhangi bir özelliği, kişilerin beklenti ya da tercihlerine “uymuyor” gibi görünüyor mu? 

Şirketinizdeki çalışan deneyiminin en iyi unsurları neler? Mevcut ve gelecekteki çalışanlarınızın tercihlerini yansıtan bir çalışan süreciniz var mı? 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)