Anlaşamayan çalışanların bir arada çalışması: Doğru yönetilemezse kurumsal bir felaketin habercisidir!
Pek çok şirket, tamamen yanlış bir yöntem izleyerek işbirliğini artırmaya çalışıyor. İşbirliğinin başarısız olmasının belirtilerine o kadar çok odaklanıyorlar ki, temel sorunu göremiyorlar: Anlaşmazlıklar… Gerçek şu ki, anlaşmazlık konusu üzerinde durmadan işbirliğini artıramazsınız. Bu sorun, en deneyimli yöneticiler için bile şaşırtıcı olabilir. Çünkü onlar, karmaşık organizasyonlarda anlaşmazlığın kaçınılmaz olduğu gerçeğinden habersizdir. Aslında bundan haberdar olsalar bile; işbirliğini artırma çabalarının anlaşmazlıkları ortadan kaldıracağına inanırlar.
Yöneticiler sadece anlaşmazlıkların kaçınılmazlığını değil, organizasyon için ne kadar önemli olduğunu da kimi zaman göz ardı edebilir. Oysa; bir şirket içindeki farklı bakış açıları, yetkinlikler, bilgi ulaşımı ve stratejik odaktan kaynaklanan anlaşmazlıklar, kimi zaman organizasyon sınırları içindeki işbirliklerinin yarattığından daha fazla değer kazandırabilir. Taraflar arasındaki anlaşmazlıklar yaratıcı çözüm önerilerinin çıkış noktası olabilir. Bu nedenle yöneticiler basit bir bizimde anlaşmazlıkları azaltmak yerine onu yönetebilmek için yöntemler geliştirmeye çalışmalıdır.
Çok uluslu müşterilere hizmet edebilmek için coğrafi sınırlar içinde artık daha çok işbirliğine ihtiyacımız var. Müşteri memnuniyetini artırmak için, fonksiyonlar arası işbirliği artık daha da önemli. Müşteri ihtiyaçlarına tam yanıt verebilen öneriler sunabilmek için, ürün ve hizmet grupları arasında işbirliği olması şart. Rekabetçi baskılar şirketleri “daha az ile daha çok şey başarmaya” zorlayadursun, pek az yöneticinin, hedeflere ulaşmak için sadece kendi çalışanlarına güvenme lüksü bulunuyor. Aslında çoğu yöneticinin farklı öncelik, güdü ve iş yapış tarzına sahip kişilerle çalışması gerekiyor.
İşbirliğini sağlayabilmek pek çok yararı beraberinde getiriyor: müşterilere entegre hizmetler sunabilmek, daha hızlı kararlar alabilmek, kaynakların paylaşılması sonucu maliyetleri azaltmak ve yenilikçi ürünler üretebilmek, gibi… Ancak işbirliğine yapılan onca zaman ve para yatırımına karşın pek az şirket sonuçlardan memnuniyet duyabiliyor. Şirketler iç işbirliğini sağlayabilmek için yeni stratejiler deniyor, organizasyonu yeniden yapılandırıyor ve ekip çalışması eğitimleri tasarlıyor. Oysa bunların da çoğu büyük başarısızlıklardan öteye gidemiyor.
Peki, sorun ne olabilir? Neden aslında basit: Pek çok şirket, tamamen yanlış bir yöntem izleyerek işbirliğini artırmaya çalışıyor. İşbirliğinin başarısız olmasının belirtilerine o kadar çok odaklanıyorlar ki, temel sorunu göremiyorlar: Anlaşmazlıklar… Gerçek şu ki, anlaşmazlık konusu üzerinde durmadan işbirliğini artıramazsınız.
Bu sorun, en deneyimli yöneticiler için bile şaşırtıcı olabilir. Çünkü onlar, karmaşık organizasyonlarda anlaşmazlığın kaçınılmaz olduğu gerçeğinden habersizdir. Aslında bundan haberdar olsalar bile; işbirliğini artırma çabalarının anlaşmazlıkları ortadan kaldıracağına inanırlar.
Yöneticiler sadece anlaşmazlıkların kaçınılmazlığını değil, organizasyon için ne kadar önemli olduğunu da kimi zaman göz ardı edebilir. Oysa; bir şirket içindeki farklı bakış açıları, yetkinlikler, bilgi ulaşımı ve stratejik odaktan kaynaklanan anlaşmazlıklar, kimi zaman organizasyon sınırları içindeki işbirliklerinin yarattığından daha fazla değer kazandırabilir. Taraflar arasındaki anlaşmazlıklar yaratıcı çözüm önerilerinin çıkış noktası olabilir. Bu nedenle yöneticiler basit bir bizimde anlaşmazlıkları azaltmak yerine onu yönetebilmek için yöntemler geliştirmeye çalışmalıdır. Pek çok kişi anlaşmazlıklarla etkili olarak başa çıkmayı net olarak anlayamasa da, yöneticilerin anlaşmazlıkları yönetmek için kullanabileceği pek çok yöntem vardır. Dilerseniz şimdi bunlara göz atalım:
Anlaşmazlık yönetimi en iyi, anlaşmazlığa düşen taraflar kendi kendilerini yönetmek için gerekli ekipmanlara sahip olduğunda etkili olur.
Buradaki amaç, kişilerin sorunu kendi başlarına çözebilmesidir. (Bu arada en azından ilişkilerine zarar vermemeleri de beklenir.) Aşağıdaki stratejiler çözüm üretilmesine yardımcı olabilir:
Bir an için, ismine NPP şirketi diyeceğimiz kuruluşu ele alalım. Son beş yıldır, NPP’deki ürün ve hizmet gruplarında görev yapan satış elemanlarından müşterilere entegre çözümler sunması istenmektedir. Her bir satış için; beş ve daha fazla satış ekibinin kaynak paylaşımı, çözüm tasarımı, fiyatlandırma ve satış stratejisi gibi konularda hemfikir olması gerekir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ekipler bu konuda zorlanmaktadır. Belli bir müşterinin önerisine en çok kaynağı kim ayırmalıdır? Müşterinin bütçesine uyması için kim fiyatta indirime gitmelidir? Müşteri ile kilit ilişkileri kim yönetmelidir? Aslında, bu zor soruları dikkate alan NPP tek bir büyük satış grubunun, müşteriden çok içeride anlaşmazlık yaşadığını fark etmektedir. Satış ekipleri arasında harcanan zaman ve zarar gören ilişkiler satışların kapatılmasını giderek zorlaştırmaktadır.
Pek çok şirket benzer sorunlarla karşı karşıya kalır. Ve yine çoğu, NPP’nin yaptığı gibi çözüm bulma yollarını çalışanlara bırakır. Ancak yapılandırılmış yöntemler olmaksızın, çalışanlar hem doğru çözümlerin ne olduğu konusunda kararsız kayır hem de bu sonuçlara nasıl ulaşabileceklerini bilemez. Çalışanlar sonuç olarak, anlaşmazlıklar arasında çalışmaya devam eder ve bu arada önemli işbirliği fırsatları kaçırır. Ve kişiler genellikle aradaki anlaşmazlıklara son vermeye karar verdiğinde en iyi bildikleri yaklaşımı kullanmayı tercih eder: kimin haklı, kimin haksız olduğunu tartışmak ya da ufak imtiyazlar konusunda pazarlık etmek… Oysa bu tür yaklaşımların pek çok olumsuz sonucu vardır.
Anlaşmazlıkları çözmek için şirket içerisinde bir süreç geliştirmek bir çözüm olabilir.
İyi tanımlanmış ve tasarlanmış bir anlaşmazlık çözme yöntemi en azından harcanan zamanı ve düşmanlıkların birikimini azaltabilir. En iyi ihtimalle, müzakerelerden kaynaklanacak yaratıcı sonuçlara ulaşılır.
Şirketlerin kullanabileceği pek çok anlaşmazlık çözüm yöntemi vardır. Ancak etkili olabilmesi için, bunların açık ve tarafların takip edebileceği adım adım süreçleri ifade edebilmesi gerekir. Ayrıca hali hazırdaki iş etkinliklerinin (planlama, kaynak ayırma, AR&GE, bütçelendirme gibi) bir parçası olmaları da önemlidir. Eğer anlaşmazlık yönetimi ayrı bir süreç olarak ele alınırsa, yönetimin ilk andaki şevki azaldıkça etkisi de sönecektir.
NPP şirketine geri dönelim… Burada tepe yöneticiler genellikle satış ekiplerine “müşteri için doğru olanı” yapmalarını tembih ediyordu. Ne yazık ki, anlaşmazlıklar ortaya çıktığında bu tembih çok da işe yaramaz. NPP’nin sayısız ürün ve hizmet kombinasyonu düşünüldüğünde, (her biri farklı eğitim ve deneyim seviyelerine sahip olan) şirket müdürlerinin, müşterinin ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt vermek konusunda farklı fikirleri olduğuna şaşırmamak gerekir. Benzer anlaşmazlıklar, kızgın tepe yöneticiler ekip üyelerine farklılıklarını bir yana koyarak “NPP’nin çıkarlarını ön plana almalarını” söylediğinde de yaşanıyordu. Çünkü NPP’nin gelirler, verimlilik, pazar payı ve uzun vadeli büyüme konusundaki karmaşık yapısı düşünüldüğünde şirket için en iyi olan faktörlerin çok da net olmadığı görülmektedir.
Şirketler çalışanları anlaşmazlıkların çözümü konusunda ortak bir yöntemle donanımlı hale getirse bile, çalışanların yine de rekabet eden öncelikler arasında ödün vermesi gerekebilir.
Bu durumu kolaylaştırmanın yolu, tepe yönetimin bu tür seçimler yapılması konusunda kriterleri açık biçimde dile getirmesidir. Elbette bir şirketin stratejini, net biçimde tanımlanan ödünlere indirgemek çok da kolay değildir, ama yine de denemeye değer. Örneğin; pazar payındaki beş puanlık artışın, müşteri memnuniyetindeki on puanlık artıştan daha önemli olduğunu bilen satış ekipleri, ihtiyaç ve öncelikler söz konusu olduğunda stratejik kararları daha kolay alabilir. Ve kriterler kesin yanıtlara götürmese bile, en azından verimli diyalogların yolu açılabilir. Bu tür kriterleri belirlemek, tepe yönetimin anlaşmazlıkları karmaşık iş dünyasının kaçınılmaz bir sonucu olarak gördüğü konusunda da açık bir mesaj göndermesini sağlar.
NPP’deki yöneticiler zamanlarının çoğunu, bilgisayar oyununu oynayarak geçiriyordu. Şirkette yeni başlayan kişiler bile, birimler arasındaki anlaşmazlıkları çözmenin en iyi yolunun onları yönetim zincirine aktarmak olduğunu birkaç hafta içinde öğrenebiliyordu. Kişilerin üstleri ilk başta anlaşmazlığı çözmeyi çalışıyor, ama çok meşgul oldukları dönemlerde onlar da sorunu kendi yöneticilerine aktarıyordu. Bu yöneticiler de aynısını yaptığı için, sorun çok geçmeden tepe yönetime ulaşıyordu.
Elbette bu ideal bir yöntem değildir. Tepe yöneticiler sorunun kaynağından birkaç adım geride bulunduğu için, durumu ender olarak sağlıklı bir şekilde kavrayabilir. Bu arada anlaşmazlığı yaşayan asıl çalışanlar da kendilerine çözüm bulunmasını beklerken zaman kaybeder.
NPP’nin durumu kulağa biraz sıra dışı gelebilir ama şirket içinde ortak bir anlaşmazlık çözümü yöntemi geliştiren şirketlerde bile, çalışanların anlaşmazlık çözümünü yöneticilerine bırakma eğilimi gösterdiğini görebiliyoruz. Tepe yöneticiler kendilerine sunulan sorunları hızla çözerek bu eğilime destek verir. Bu, sorunları çözmenin en hızlı ve kolay yolu olmasına karşın, kişileri sıkıntı gördükleri anda sorunu yukarı pas etme konusunda teşvik eder. Bunun yerine, yöneticilerin anlaşmazlıkları bir fırsat olarak görerek çalışanların anlaşmazlık çözümü konusunda daha yetkin hale gelmesini sağlaması çok daha uygun olacaktır.
Yöneticilerin, çalışanların anlaşmazlık çözme becerilerini nasıl geliştirdiğine yönelik olarak adına BDR örneğine bir göz atalım… BDR’de yöneticilere anlaşmazlık yönetimi eğitimi veriliyor ve diğerlerine koçluk yapabilmeleri için online kaynaklar sunuluyor. Bu araçlardan biri de kurumsal intranet… Bu araç sayesinde yönetici, diğer kişilerle olan anlaşmazlıkları çözmeye çalışan astı ile arasındaki diyaloglara yer verebiliyor.
Ortak anlaşmazlık çözme yöntemlerine sahip olan ve koçluk desteği alan çalışanlar,
anlaşmazlıkları kendi başlarına yönetme konusunda daha başarılı olabilir.
Ancak bazı karmaşık anlaşmazlıkların kaçınılmaz olarak yöneticiler tarafından çözülmesi gerekir.
Sonuç olarak yöneticilerin, anlaşmazlıkların yapıcı ve etkili bir biçimde çözüldüğünden emin olması şarttır.
Tekrar NPP’deki duruma geri dönelim… Farklı birimlerdeki üç satış elemanı fiyatlandırma konusunda anlaşmazlık yaşamaktadır. Çalışanlardan biri sorunu yöneticilerine aktarmaya karar vererek, durumu kısa bir sesli posta mesajı ile iletir. Mesaj diğer çalışanların bakış açısından pek az söz etmektedir. Yönetici, durum hakkında bildiklerini baz alarak soruna bir çözüm belirler. Patronunun kararından destek alan çalışan, iş arkadaşlarına geri dönerek kararı onlarla paylaşır. (Ki karar, çalışanın önerdiği çözümün sadece daha güçlü bir versiyonudur.) Ama durun! Diğer iki satış elemanı da kendi yöneticilerine gitmiş ve kendi çözüm önerilerinin güçlü bir versiyonu ile geri dönmüştür. Bu noktada her bir satış elemanı, fiyatlandırma konusunda kendi patronlarının söylediklerini baz alarak yeniden anlaşmazlığa düşer. Sonuç olarak zaten karmaşık olan sorun, daha da içinden çıkılamaz hale gelir.
Bu tür çıkmazlar yaşamamanın en iyi yolu, kişilerin anlaşmazlıklarını beraberce patron ya da patronlarına iletmesidir. Bu sayede endişe ve sürprizlerin oranı azalır, kişiler arası ilişkiler daha az zarar görür. Ayrıca karar alıcı da böylece anlaşmazlık ile ilgili farklı bakış açıları, anlaşmazlıkların neden/sonuçları ve çözüm yolları konusunda daha fazla bilgiye sahip olabilir. Üstelik tüm bunları yapan şirketlerde, yönetim zincirine pas edilen sorunların sayısında da azalma görülür.
Birkaç yıl önce, daha büyük ve karmaşık bir organizasyon haline gelmesine neden olan bir evlilik yaşayan Kanadalı bir telekomünikasyon şirketi de kendisini günlük anlaşmazlıkların merkezinde bulmuştu. Sadece, kimin neyle ilgilendiğini ve kimin kiminle konuşması gerektiğini belirlemek bile tepe yönetimin zamanının büyük bölümünü alıyordu. Bunun üzerine şirket anlaşmazlık yönetimi konusunda yeni bir protokol hazırlamaya karar verdi. Farklı departmanlardaki yöneticileri ilgilendiren bir anlaşmazlık ortaya çıktığında, yöneticilerin sorunu, çözülmesi için o ana kadar neler yapıldığını ve olası çözüm önerilerini ortak bir biçimde anlatması isteniyordu. Ardından her birinin patronlarına durumu yazılı olarak bildirmesi ve patronlar çözümü bulmak için bir araya geldiğinde, ortaya çıkan sorulara beraber yanıt vermesi isteniyordu. Çoğu durumda, anlaşmazlıkların sistematik olarak belgelendirilmesi bile sorunların o anda çözülebilmesini sağlıyordu. Bu süreç, birkaç hafta içinde yüzlerce anlaşmazlığın üstlerine ulaşmadan tatlıya bağlanmasını sağladı.
Organizasyonel anlaşmazlık nasıl çözülür?
Şimdi, NPP’deki satış elemanlarına geri dönelim… Fiyatlandırma konusundaki anlaşmazlıklarını saygıdeğer patronlarına ileten çalışanlar, yeniden bir araya geldiklerinde yine kendilerini anlaşmazlık içinde bulmuştu. Bu noktada sorunu tekrar patronlarına gönderdiler. Sorunu çoktan çözmüş olduğunu düşünen üç patron da, yapacakları en kolay şeyin sorunu kendileri çözmek olduğuna karar verdi. Böylece zaman kazanacak ve anlaşmazlıkyı tepe yöneticilere iletmeyeceklerdi. Ancak üç patron da bunu yaparak durumu daha da kötüleştirdi: Çünkü her biri kendi önyargılı önerilerinin doğru olduğuna inandığı için çözümü yöneticilerine bıraktı. Sonuç olarak karar tepe yönetim tarafından alındı. Bu sonuç yönetim zincirinde geriye doğru bir tepkimeye yol açtı. “Gelecek sefere biz kazanacağız!” duygusu yayılmaya başlarken, bir sonraki anlaşmazlığın daha da zor çözüleceğinin sinyallerini vermeye başladı.
Bu tür bir sorunun çözümü; yöneticilerin sorunu kendi meslektaşları ile çözmeye kararlı olmasıdır. Özellikle konu zaman açısından hassas olduğunda bunu yapmak hantallığı beraberinde getirebilir ancak, sorunu olabildiğince erken çözmeye çalışmak onu ertelemeye karar vermekten çok daha etkili olacaktır.
1990’larda BDR’in satış ve dağıtım organizasyonu giderek daha karmaşık hale gelmeye başlamıştı. Şirket, önceden bağımsız olan birimleri entegre ediyor ve müşterilere bütünsel çözümler sunabilmek için yeniden organize oluyordu. Tepe yöneticiler bir süre sonra şu durumu fark etmişti: Müdürler artan anlaşmazlıklarla başa çıkamıyor ve birimler arası konularda danışmanlık / koordinasyon sağlayamadıkları için ilişkilerde sıkıntı yaşıyordu. Bu durum, “Pazar Büyütme Çalıştayı” adlı forumun yaratılmasının yolunu açtı. (Bu isim özellikle seçilmişti: Çünkü tüm şirkete, birimler arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesinin müşteri ihtiyaçlarına yanıt vermekte ve pazar payını artırmada kritik önem taşıdığı mesajını veriyordu.) Bu aylık toplantılarda yöneticiler, satış ekipleri ve ürün sorumluları bir araya geliyor; önemli satışların önünde engel olan birimler arası anlaşmazlıklar (örneğin satış ekiplerinin, aşırı yoğun çalışan ürün gruplarından teknik destek almakta zorlanması gibi…) tartışılıyordu.
Pazar Büyütme Çalıştayı, hemen başarılı olmamıştı. İlk başlarda, bu konularda konuşmaktan çekinen ve gerçekten çözülmeyeceğine inandıkları sorunlar için zaman kaybetmek istemeyen yöneticiler bu toplantılara astlarını gönderiyordu. Bu da sorunun çözülmesini daha da zorlaştırıyordu. Sonuç olarak şirket, toplantılardan önce kişilerin anlaşmazlıkları belgeleyip analiz etmesini istemeye başladı. Toplantıya katılmamaları nedeniyle ortaya çıkan sorunların farkına varmaya başlayan yöneticiler böylece toplantılara katılmaya karar verdi. Zamanla, en karmaşık anlaşmazlıkların bile oturumlar sırasında çözülebildiğini gören katılımcılar, bu toplantıları bir fırsat olarak görmeye başladı.
Pek çok şirkette yöneticiler anlaşmazlığı çözdüğünde, kararı duyurur ve yollarına devam eder. Çözüm süreci ve kararın arkasındaki mantık yönetimin kara kutusunda kapalı kalır. Yöneticilerin, bir kararın ardındaki tüm ayrıntıları paylaşması ender olarak yararlı olsa da bir kararın nasıl alındığını ve ardındaki faktörlerin neler olduğunu aktarmamak büyük bir fırsatı israf etmek anlamına gelir. Karar alınırken yapılan özveriler hakkında dürüstçe bilgi vermek, gelecekte çıkacak anlaşmazlıkları çözmek konusunda çalışanlara yardımcı olabilir. Genel olarak, anlaşmazlığın çözümünü açık bir iletişimle aktarmak kişilerin karar alma beceri ve isteklerini artırabilir.
Son iki yıl içinde, BDR’nin Pazar Büyütme Çalıştayları daha yapılandırılmış bir yaklaşıma dönüşerek “Çapraz Ekip Antrenmanları”na dönüştü. Anlaşmazlık çözümlerini daha şeffaf hale getirmek için tasarlanan antrenmanlar haftalık olarak gerçekleşiyor. Belli müşteriler için satış ve dağıtım konularında birlikte çalışan kişilerin bir araya geldiği bu toplantılar; müşteri stratejileri, çözüm düzenleri, fiyatlandırma ve dağıtım gibi konularda yaşanan anlaşmazlıkların ortak bir biçimde çözülmesini sağlıyor. Yerel seviyede çözülemeyen konular; ürün grupları, hizmet, satış ve finans yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen bölgesel oturumlara taşınıyor. Ardından katılımcılar çözümleri kendi yöneticilerine aktarıyor. Bölgesel seviyede çözülemeyen konular ise daha büyük bir coğrafi bölgeden gelen çapraz birim yöneticilerinin katıldığı üst kademe toplantılara yönlendiriliyor. En karmaşık ve stratejik konular, başkanlığını sorunu yaşayan bölgenin genel müdürünün yaptığı bu küresel forumda tartışılıyor. BDR bu çalışmalar sayesinde belirsizlikleri ortadan kaldırmayı, şeffaflığı artırmayı ve anlaşmazlıkların çözümünün etkinliğini yükseltmeyi başardı.
Organizasyonel işbirliğin önündeki engellerin kritik bileşenler
Buraya kadar anlattığımız noktalar anlaşmazlıkları etkin olarak yönetmenin yollarını, bu yöntemlerin günlük karar alma süreçlerine nasıl eklenebileceğini aktarıyor. Sonuç olarak anlaşmazlık yönetiminin organizasyonel işbirliğinin önündeki engelleri kaldırabilecek kritik bir bileşen olduğunu artık biliyoruz.
Şimdi kısaca tekrar NPP’ye geri dönelim. Şirketteki tüm çapraz satış birimlerinin yaklaşık üçte biri fiyatlandırma konusunda anlaşmazlıklar yaşıyor. Satışların yaklaşık yarısı müşterilerin kontrolü konusunda anlaşmazlıklara neden oluyor. Yine satışların büyük bölümü müşteriye yönelik çözümlerle ilgili anlaşmazlıkları beraberinde getiriyor. Yöneticiler ise neredeyse her gün yaşanan anlaşmazlıkları çözmeye çalışmakla o kadar meşgul oluyor ki, anlaşmazlıkların kaynağını göremiyor. Patronlarının organizasyondaki anlaşmazlıklardan sürekli şikayet ettiğini duyan çalışanlar ise astlarını anlaşmazlıklardan uzak tutma kararı alıyor.
NPP’de yaşananlar aslında çok da sıra dışı değil; pek çok şirket anlaşmazlıkları gereksiz baş belaları olarak görüyor. Ancak bu çok talihsiz bir bakış açısı. Çünkü bir şirket anlaşmazlıkları, yönetilmesi gereken değerli bir kaynak olarak görürse, sorularla ilgili tepe yöneticilerin asla göremeyeceği bazı bakış açıları edinebilir. İç anlaşmazlıklar genellikle, organizasyon içindeki adı konmamış özelliklerden kaynaklandığı için anlaşmazlıkları takip etmek ve nedenlerini araştırmak ilgi çekici ve yeni bakış açıları sağlayabilir.
Örneğin bir kimya şirketinde anlaşmazlıklar, şirket içindeki işbirliğinin olumlu bir özelliği olarak görülüyor. İçerideki küçük bir grup, örneğin klinik araştırma hizmetlerinin outsource edilmesi konusundaki anlaşmazlıkları aktif olarak izliyor. Neyin outsource edilmesi, tedarikçiler arasında harcamaların nasıl paylaştırılması gerektiği, hangi tedarikçi kapasitelerine yatırım yapılması gerektiği konusundaki anlaşmazlıkları analiz ediyor. Grup içerisinde, bu konuları tartışmak izin düzenli olarak bir araya gelen bir konsey bulunuyor. Sonuç olarak klinik araştırma alanında outsourcing konusundaki trendler hızla belirleniyor ve bunlar hakkındaki bilgiler şirkete anında yayılıyor. Bu sayede bu şirket artık tedarikçiler konusunda doğru ve küresel bilgileri bir araya getirebiliyor. Dahası şirket artık tedarikçileri ile olan ilişkilerinde daha az sorun yaşıyor.
Şirketin yaklaşımı sıra dışı olmasına karşın, konuyla ilgili tek örnek değil. Sunduğu yararlar ise, anlaşmazlıkların gerçekten iyi bir biçimde yönetildiğinde şirket için ne kadar önemli olabileceğini kanıtlıyor. Nesiller farklıysa asıl felaket o zaman başlar (mı?)