"Down sendromlu bireylerle iş hayatına +1 değer katıyoruz"
Kasım 04, 2024
Türkiye Down Sendromu Derneği, 18 şehirde, 50 farklı firmada 128 Down sendromlu bireyin istihdama katılmasını sağladı. Sürecin ayrıntılarını ve programla ilgili bilgileri Program Koordinatörü Psikolog Merve Özman’dan dinledik.
Öncelikle kısaca Türkiye Down Sendromu Derneği (TDSD) hakkında bilgi verir misiniz?
TDSD, Down sendromlu bireylerin topluma tam ve eşit katılımını sağlama amacıyla 2009 yılında kurulan öncü bir sivil toplum kuruluşudur. Misyonumuz; Down sendromlu bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmak, toplumsal farkındalık yaratmak ve her alanda kapsayıcı politikaların gelişmesine katkıda bulunmaktır.
Hangi temel faaliyetlere imza atıyorsunuz?
Down sendromuna yönelik farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediğimiz kampanyalar ve savunuculuk çalışmalarımız, özellikle Dünya Down Sendromu Günü etkinlikleri ile geniş kitlelere ulaşıyor. Down sendromlu bireylerin haklarının korunması için kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla yakın temas halindeyiz.
Down sendromlu bebeklerin ailelerine, bilgilendirici materyal ve psikolojik destek içeren "Hayata Merhaba" paketlerimizi ulaştırarak rehberlik sağlıyoruz. Aileler, çocuklarının eğitim, sağlık ve gelişim süreçlerinde ihtiyaç duydukları desteği alıyor.
Down sendromlu bireylerin sanatsal, sosyal ve akademik becerilerini geliştirmeye yönelik atölye ve eğitim programları düzenliyoruz. Deprem bölgesinde açtığımız Geleceğe +1 Akademileri, özel gereksinimli bireylerin topluma kazandırılmasını hedefleyen özel programlardır.
Down sendromlu bireylerin iş hayatında yer alması amacıyla destekli istihdam modelleri sunuyoruz. İş Koçu Destekli İstihdam Programı sayesinde, doğru pozisyonlarda Down sendromlu gençlerin bağımsız çalışma becerilerini geliştirmelerini sağlıyoruz. Kurumsal firmalarla iş birliği içinde düzenlediğimiz atölyelerde, firma çalışanları Down sendromlu bireylerle etkileşime geçiyor, farkındalıklarını artırarak daha kapsayıcı bir bakış açısı kazanıyorlar.
Down sendromlu bireylerin sağlık sorunları hakkında ailelere rehberlik ediyor ve bilgilendirici etkinlikler düzenliyoruz.
Eğitim, sağlık ve istihdam gibi kritik alanlarda, Down sendromlu bireylerin haklarını koruyacak hukuki danışmanlık hizmetleri sağlıyoruz.
İstihdam konusuna vurgu yaptınız. İş dünyası ile ne tür çalışmalarınız var?
İş dünyasında kapsayıcı bir iş gücü modelini yaygınlaştırmak için "İstihdam +1 İş Koçu Destekli İstihdam Programı"nı hayata geçirdik. Bu programla Türkiye genelinde 18 şehirde, 50 farklı firmada 128 Down sendromlu bireyin istihdamını sağladık. "Doğru İşe Doğru İnsan" prensibiyle işverenlerin ihtiyaçlarına uygun bireyleri yerleştiriyor, iş koçlarımızla firmalara ve Down sendromlu bireylere eğitim ve sürekli danışmanlık sunuyoruz.
Down sendromlu bireyler iş yerlerinde komi, satış danışmanı, idari personel gibi görevlerde çalışıyorlar. İş koçlarımız, bağımsız çalışmayı teşvik edecek eğitimler sağlarken işverenlerin performans beklentilerini karşılamalarına da destek oluyor.
Bizim aracılığımızla, İnsan Kaynakları ve iş dünyası profesyonellerine vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
İK yöneticilerinin ve genel olarak iş dünyasının, Down sendromlu bireylerin potansiyelini görüp onlara fırsat vermelerini istiyoruz. Çeşitlilik hem sosyal sorumluluk açısından hem de ekip içi verimlilik ve iş ortamındaki aidiyet duygusunu artırma yönünden çok önemli. Bu kapsayıcı model, yalnızca bireylerin başarısına değil, aynı zamanda firmanızın marka değerine katkı sunuyor.
Down sendromlu bireylerin iş dünyasına katılımı, yalnızca onların hayatlarını değil, toplumun tüm katmanlarını dönüştürüyor. Bu bireyler, iş yerlerinde çeşitliliği ve inovasyonu destekleyen önemli birer katılımcı haline geliyorlar. Down sendromlu bireyleri iş gücüne kazandırarak önyargıları kırmak ve daha eşitlikçi bir toplum inşa etmek adına Türkiye Down Sendromu Derneği olarak iş dünyasını da yanımızda görmek istiyoruz.