Koçluk ve Mentorluk, QNB Finansbank’ın “Merkezinde”
-- BU BİR ADVERTORIAL'DIR ---
Çalışanların potansiyelini ileri seviyeye taşımayı hedefleyen QNB Finansbank, Koçluk ve Mentorluk Merkezi ile koçluğu dış kaynak ile değil banka içindeki profesyonel koçlarla yürütüyor; mentorluğu da uzun yıllardır liderlik yapan yöneticileri yeni atanan liderlerle eşleştirerek tamamen iç kaynaklı olacak şekilde kurguluyor.
Merkezin kurulumunda emeği geçen İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar; İşe Alım, Performans ve Yetenek Yönetimi Bölüm Müdürü Muzaffer Hacıoğlu; Eğitim, Gelişim Yönetimi ve Çalışan Mutluluğu Bölüm Müdürü Özge Otmanbölük; Organizasyonel Gelişim Yönetmeni Tuğçe Karakaya; Eğitim ve Gelişim Yönetimi İş Performansı Geliştirme Yönetmeni Esra Nur Heves, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Öncelikle, QNB Finansbank Koçluk ve Mentorluk Merkezi’nin çıkış noktasını ve hedefinizi anlatır mısınız?
Günümüzde çok bilinmeyenli, yaşadığımız başka şeylerle kıyaslanması güç bir dönemin içinden geçiyoruz. Hepimizin hem özel hayatımızda hem de profesyonel hayatımızda ilham almaya, bu dönemde kendimizi zorlayan olaylara ve elimizdeki imkanlara farklı perspektiflerden bakmaya ihtiyacımız var. Biz de bu noktadan hareketle kurum içinde yapılandırılmış bir “Koçluk ve Mentorluk Merkezi” ile çalışanlarımıza dokunarak sahip oldukları potansiyeli ileri seviyeye taşımayı hedefledik.
Merkezin nasıl bir tasarımı var? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?
QNB Finansbank Koçluk ve Mentorluk Merkezi’ni tasarlarken bu süreci, Koçluk ve Mentorluk olarak iki kapsamda ele aldık. Koçluk, mentorluk, danışmanlık gibi birçok kavramın bizler için ne ifade ettiğini tanımlarken, Finansçılar ve Lider Finansçılarımız için de bu kavramların ne ifade ettiğini dinledik. Her bir finansçımız için fırsat olacak Koçluk ve Mentorluk Merkezimizin hedef kitlesinin başında ise yönetici adaylarımız ve mevcut yöneticilerimiz geliyor. Merkezimizin faaliyetlerini hayata geçirirken Koçluk ve Mentorluk kavramlarını ayrı ayrı değerlendirerek bir matris oluşturduk.
Bunu belirlerken farklı unvanlar ve genel müdürlük ya da sahada görev alma kriterlerini de göz önünde bulundurduk. Matrisimize göre bazı unvanlarda koçluk ve mentorluk süreçlerini gönüllülük esasına göre alınabilir tutarken, bazı görevlerde ise Finansçılarımızın gelişim programlarının bir parçası olacak şekilde kategorize ettik. Kriterlerimizi oluştururken hem genel müdürlük hem de saha dinamiklerimizi de göz önünde bulundurduk. Her iki alanda da farklı kriter setleri oluşturduk. Burada altını çizmek istediğimiz; koçluğu sadece dış kaynak ile değil, banka içinde profesyonel koçlar ile yürütmemiz ki bizi ve bu merkezi ayrıştıran en temel nokta. QNB Finansbank Koçluk ve Mentorluk Merkezi olarak faaliyet alanlarımızı ise; Dış Koçluk, İç Koçluk, İç Koç Yetiştirme ve Süpervizyon, Takım Koçluğu ve Mentorluk olarak kategorize ediyoruz.
Dış Koçluk sürecimizi farklı koçluk ekollerinden gelen dış koçlarımızla yürütüyoruz. İç koçluk sürecimiz ise bizler için çok kıymetli olan ve yatırım yaptığımız bir alan. Şu anda banka içinde aktif olarak iç koçluk veren beş sertifikalı koçumuz var. Bu ekip giderek büyüyor ve sene sonuna kadar yaklaşık 10 kişiye ulaşacağız. Tabii ki onların sürekli gelişimi de çok önemli. Dolayısıyla ortak bir kültürü temele alarak yürütebilmek için iç koçlarımız için tasarladığımız “İç Koç Onboarding Programımız” ile koçluk eğitimlerini tamamlayan iç koçlarımızı hızlıca ekosistemimize dahil ediyoruz.
Kurum dışında ICF akredite koçluk programlarını tamamlayan iç koçlarımız, öncelikle daha deneyimli iç koçlarımızdan yönetici koçluk süpervizyonu alıyor. Ek olarak, İç koçlar için tasarlanan ve içerisinde iç koçluk kılavuzunun, koçluk sorularının, koçlukta kullanılabilecek araçlara dair bilgilerin derlendiği iç koç materyallerimizi kendileri ile paylaşıyoruz.
Deneyimli iç koçlarımız ise hem kendilerini hem de yeni mezun iç koçlarımızı geliştirmeye devam ettikleri bir sürecin içerisinde yer alıyor. İş birliği kültürünü destekleyen takım koçluğunu ise yeniden organize olmuş ekipler, mevcut ekipler, yeni atanan yöneticiler ve ekipleriyle gerçekleştiriyoruz. Şu anda İnsan Kaynakları içerisinden iç koçlar yetiştiriyoruz ancak orta uzun vadede bunu kurumun gönüllü diğer Finansçılarına da yaygınlaştırmak hedeflerimiz arasında. Mentorluk ise yeni atanan yöneticilerimizle deneyimlerini paylaşarak onlar için bu süreci daha hızlı bir adaptasyon ile geçirmelerini sağlamak amacı ile yürüttüğümüz bir program. Mentorluğu da uzun yıllardır liderlik yapan yöneticilerimizi yeni atanan liderlerimizle eşleştirerek tamamen iç kaynaklı olacak şekilde kurguladık.
Mentorluk sürecimizi tasarlarken genel müdürlük ve saha dinamiklerini de göz önünde bulundurarak farklı kriterler ve kategoriler çerçevesinde mentorlarımızı ve menteelerimizi konumlandırdık. Burada mentorlarımızın sayısını göz önünde bulundurduğumuzda sayılarının fazla olması ve gönüllü olarak bu süreç- te bizlere destek olmaları çok kıymetli. Bizler de Koçluk ve Mentorluk Merkezi kapsamında mentor yetiştirme programını hayata geçirerek, süreçte yer alan mentorlarımız için de farklı gelişim imkanları sunuyoruz. Kurguladığımız bu yeni yapıda mentorlarımız hem kendilerini geliştiriyor hem de menteelerimize destek oluyorlar.
Merkezin çalışanlara ve liderlere nasıl bir katkı sunmasını hedefliyorsunuz?
Koçluk ve Mentorluk Merkezi olarak amacımız QNB Finansbank’ta koçluk ve mentorluk kültürünü yaygınlaştırmak. Bu amaç doğrultusunda liderlerimizin koçluk kaslarını güçlendirirken, kendi ekiplerinin veya başka ekiplerin ya da çalışanların gelişimlerinden sorumlu olmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Koçluk kültürünü yaygınlaştırmak için tüm liderlerimizin gelişim yolculuklarını “Koçvari Liderlik” bakış açısıyla tasarlıyoruz. Finansçılarımız özelinde ise bireysel farkındalıklarını sağlayarak performanslarına katkı sağlamasının bizler için önemli olduğunu vurguluyoruz.
Bundan sonrası için koçluk ve mentorluk özelinde farklı çalışmalar gündeminizde olacak mı? Bu konuda İK ve eğitim & gelişim profesyonellerine neler öneriyorsunuz?
Tabii süreçlerimizi geliştirmek ve sürdürülebilir kılmak bizler için çok önemli. Tüm Finansçılarımızın koçluk - mentorluk faaliyetlerinden yararlandığı bir ekosistem hayal ediyoruz. En büyük hayalimiz de tabii ki bu gelişim araçlarından yararlanan herkesin hayatında olumlu bir dönüşüm yarattığımızı ya da o dönüşümü harekete geçirdiğimizi görmek.
Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayınız.