Günün arananı: İletişimde sosyal zarafet
Günümüzde ilişkisel becerileri gelişmiş, geniş bir etkileşim yelpazesinde iletişim kurabilen, rahat ve güvene dayalı ilişkilerin mimarı olan yani ‘sosyal zarafete’ sahip kişiler en çok aranan çalışanlardır. Sadece işinizde iyi ve uzman olduğunuz için arandığınız günler geride kaldı. Ve daha da önemlisi günümüzde ilişkisel beceriler, karşılıklı kazançlar için ‘başkalarıyla çalışma’nıza olanak tanıyan tek gerçekliktir.
Çok çalışabilirsiniz, ancak yöneticileriniz ve iş arkadaşlarınız ‘gerçekten’ kim olduğunuzu bilmedikçe ve sizinle çalışmaktan memnun olmadıkça şirketinizin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilmezsiniz. Takım çalışması, iletişim, bilgi paylaşımı, problem çözme gibi faaliyetler, çalışanların birbirleriyle verimli bir şekilde ve mümkün olduğunca az sürtüşmeyle etkileşimde bulunmasını gerektirir.
Elinize geçen kariyer fırsatlarını doğru kullanmak ve insani etkinizi derinleştirmek için ilişkilerinizin kapsamını ve derinliğini nasıl geliştirebileceğiniz konusunda daha stratejik davranmanız gerekiyor. Hiçbir ilişki otomatik olarak gerçekleşmez. Bağlantı kurmak için çaba harcamalısınız. Bir çoğumuz için yeni girdiğimiz bir ortamda bir konuşma veya iletişim başlatamamak en önemli engeldir. Elbette bir ilişki, tanışmaktan çok daha fazlasıdır. İnsanların birlikte vakit geçirip birbirlerini tanımaları ile yavaş yavaş gelişen bir süreçtir. Aslında ilişkilerin temelini oluşturma konusunda sandığımızdan çok daha fazla otokontrole sahibiz.
İş hayatında sosyal zarafete dayalı ilişki kurmak, entelektüel sermayenizi büyüten temel olgudur. Bu değerli sermayeyi beslemek zaman ve enerji gerektirir. İletişimde stratejik olmak, ilişki kurma çabalarınızın etkisini en üst düzeye çıkarır. İlişki kurma, diğer beceriler gibi öğrenilen bir beceridir. Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi olursunuz. Zarif bir şekilde etkileşime girebileceğiniz kişilik ve bakış açılarını geliştirebilirsiniz. Bağlantılarınız ‘size benzeyen insanlar’ ile sınırlı olmak zorunda değil. Aksine farklı bakış açısına, kültüre, sosyo-ekonomik pozisyona sahip herhangi biriyle kuracağınız iletişim daha güvenilir olabilir.
Sonuçta, iş hayatında hangi ilişkilere yatırım yapacağınızı ve hangilerine yapmayacağınızı seçebilirsiniz, ancak hedefleriniz uğruna bazen özellikle hoşlanmadığınız veya başlangıçta rahatsızlık duyduğunuz ilişkilere yatırım yapmanız gerektiği de göz ardı edilemez bir gerçek… Profesyonel ilişkilerde güven arkadaşlığa dönüşebilir, ancak arkadaşlık bir gereklilik değildir. Daha ziyade, profesyonel ilişkiler, karşılıklı olarak önemli sonuçlar elde etmek için biriyle bağlantı kurmakla ilgilidir, arkadaşlıkla ilgili değil. Tabii ki, sosyal zarafeti elden bırakmamak koşuluyla…
İyi okumalar,
Gülcan Çağlar Çalışkan
Genel Yayın Yönetmeni