Eğitimciler yeniliklerle birlikte 21. kez zirvedeydi!

Kurumsal Eğitim sektörünün en uzun soluklu etkinliği olan Eğitimciler Zirvesi 21. kez HRdergi imzasıyla gerçekleşti. 17 – 18 Nisan tarihlerinde İstanbul Marriott Hotel Asia’da, Danone Akademi Türkiye, Dracolex ve ‘’tim’’ Danışmanlık’ın Resmi Sponsorluğu’nda düzenlenen zirvede bu yıl 22 oturum ve 27 konuşmacı ile ‘Eğitimde Geleceğe Dönüş’ü konuştuk.

HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvenin ilk konuşmacısı ‘’Öğrenmede Yapay Zekâ: Ne Öğrendiğimiz, Neden Öğrendiğimiz ve Nasıl Öğrendiğimiz Değişiyor’’ başlıklı oturumuyla Eğitim Teknolojileri Girişimcisi, Araştırmacı ve Wildfire CEO’su Donald Clark oldu.  Konuşmasında, yapay zekanın istihdamın yanı sıra öğrenmeyi de nasıl değiştirdiğini anlatan Clark, öğrenme yolculuğu içinde öğrenen kişinin bağlılığı, desteklenmesi, uyarlanabilir ve kişiselleştirilmiş öğrenme, değerlendirme ve uygulama konularında yapay zekanın nasıl kullanılabileceğini gerçek örneklerle aktardı. 

“tim” Danışmanlık Yönetici Ortağı Saim Çelik  ve “tim” Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Vedat Güven de zirvede ‘’Eğitimde Teknoloji Kullanımı: Bilgisayarlı Simülasyonlar’’ başlıklı oturumla yer alan isimler oldu. Çelik ve Güven, konuşmalarında, eğitimi dizayn etmek ve sunmakta kullanılan teknolojileri genel olarak tanıtmanın yanı sıra tim’in 2001 yılından beri geliştirip sektöre sunduğu bilgisayarlı simülasyonların kullanımını, etkilerini ve sonuçlarını aktardılar.  

Zirvede ‘’Yaratıcı Yıkım ile HAYAT’ta kal’’ başlıklı konuşmayı paylaşan isim Hayat Varlık İnsan Kaynakları & İletişim Direktörü Zeynep Bilgiç oldu. Bilgiç konuşmasında; Hayat Varlık’ın, geleceğe hazır olmak için, gelenekselleşen Eğitim & Gelişim uygulamaları yerine, ihtiyaca yönelik farklı tasarımları keşfetme arzusu ile konfor alanını terk edişlerini ve paradigmaları nasıl yeniden kodladıklarının hikayesini paylaştı. 

MAN Türkiye İK Direktörü Mustafa İskifoğlu da ‘’Reverse Mentoring - Tersine Mentörlük’’ başlıklı konuşmasıyla zirvedeki isimlerden biriydi. Yeni nesil çalışanlarla birlikte kurumsal eğitim dünyasının ve İK süreçlerinin de hızlı bir değişime girdiğini belirten İskifoğlu, bu değişime ayak uydurabilmek için MAN Türkiye olarak Tersine Mentörlük programını hayata geçirdiklerini belirtti. İskifoğlu konuşmasında, “Tersine Mentörlük” programı ile ‘X’ ve ‘Y’ kuşaklarının birbirleriyle ilgili algılarının etkileyici biçimde nasıl değiştiğinden bahsetti.

Zirvede ‘’Birlikten nasıl kuvvet doğar?’’  başlıklı oturumu paylaşan isim Philips Aydınlatma İK Müdürü Elif Tutum Tuncer oldu. Yeni teknolojilerin kurum ve bireylere akıllı çözümler sunarak esneklik sağladığını ve zaman kazandırdığını ama buna karşın yine de beklentilerin tamamını karşılayamadığını belirten Tuncer; daralan bütçeler, sınırlı kaynaklar derken “biz olmak”, “birlikte olmak”, “ilham vermek ve ilham almak” konularının geri planda kaldığını ifade etti. Elif Tutum Tuncer, Philips Aydınlatma’da bu konuya nasıl yaklaştıklarını, birlikte paylaşmak konusunda neler yaptıklarını esprili bir dille ve bol örnekle anlattı.

Ünlü Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Turgut da bu zirvedeydi. ‘’Denemeden Bilemezsin’’ başlıklı konuşmasında, Kurumsal Eğitim dünyasından profesyonellere yaptıkları işte fark yaratmak için neler yapabileceklerine dair kendi mesleğinden örnekler vererek farklı bir perspektif sundu ve ‘deneme’nin ‘başarma’da ne kadar önemli olduğunu anlattı. ‘’Başladığınız bir işten vazgeçmemek, sebat edip o işte derinleşmek günümüzde bir erdem haline geldi’’ diyen Turgut, kendi yaptığı işte farklı açılımlar yapıp fotoğrafı alet ederek başka işleri yapmanın peşinde olduğunu sözlerine ekledi. 

‘’Bir mühendis yetiştirme, geliştirme, işe alma ve yerleştirme programı: Future Engineers’’ başlıklı konuşmayı paylaşan isim STFA İnşaat Grubu İnsan Kaynakları Direktörü Serdar Dülgeroldu.  STFA İnşaat Grubu olarak yeni nesil mühendislere yönelik gerçekleştirdikleri Future Engineers programının detaylarını paylaşan Dülger hem sürekli değişen teknolojiye hem de yeni nesil İK süreçlerine uyumlu bu programla yarattıkları katma değeri ve bağlılığı örnek uygulamalarla aktardı. 

Pozitif Beslenme Hizmetleri Kurucu Ortağı Tuğçe Altan Bahçe ‘‘Kötülük Yapma’’ başlıklı konuşmasında, kurumsal beslenmenin çalışan sağlığındaki önemine vurgu yaptı. Şirketlerin kurumsal sağlık konusunda neler yaptığını ve yapması gerektiğini detaylarıyla aktaran Bahçe’nin oturumunda Pozitif Beslenme Spor Eğitmeni Vildan Sayar da katılımcılara doğru nefes tekniklerinden örnekler sundu. 

‘’Akademi Geleceğe Hazırlıyor: Farklı Perspektifler’’ başlıklı oturumuyla zirvede olan isim Yapı Kredi Bankacılık Akademisi Direktörü Demet Kurtoğlu Gençalp oldu. Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nin geleceğin iş dünyasında farklılık yaratacak profesyoneller yetiştirmek için gerçekleştirdiği projelerden ve uygulamalardan bahseden Gençalp, özellikle bankacılık gibi değişim ve teknolojinin çok hızlı geliştiği bir sektörde bu hıza ayak uydurmanın kurumsal eğitim süreçlerine nasıl yansıdığını örneklerle anlattı. 

Dracolex Kurucusu Volkan Bilenlerde zirvede ‘’Kişiye özel mikro eğitimlerle makro değişimler yaratabilir miyiz?’’ başlıklı konuşmayı paylaşan isim oldu. Konuşmasında, yeni nesil öğrenme modelleri ve eğitim teknolojilerinden bahseden Bilenler, şirketlerin ve çalışanların esnek, kişiselleştirilmiş ve mikro eğitim programlarıyla iş süreçlerinde ve performanslarında yaratabilecekleri katma değeri örnek uygulamalarla anlattı. 

İlk günün kapanışını gerçekleştiren isim ‘’Eğitim Analitiği’’ başlıklı konuşmasıyla Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış oldu. Konuşmasında katılımcılara eğitim dünyasına dair global ve yerel bir perspektif çizen Atış, eğitim süreçleri ve analizlerinin doğru bir şekilde yapılandırılması gerektiğini anlattı ve sürdürülebilir bir başarıda eğitim analitiğinin önemine değindi. 

Zirvenin ikinci gününün açılışını ‘’İş’te Merakın Gücü’’ başlıklı konuşmasıyla Merak Danışmanı veYazar Ian Leslie yaptı. “Merak” kavramının insanlar ve şirketler için neden her zamankinden daha önemli olduğunu anlatan Ian Leslie; merakın sorgulayan, öğrenen ve yaratan bir kültür yaratmak için şirketler ve çalışan için vazgeçilmez bir araç olduğunu dile getirdi. Korku ve kayıtsızlığın merakı öldüren en önemli etkenler olduğunu belirten Leslie konuşmasında şunları kaydetti: ‘’Rutin işler teknolojiye devredilirken rutin olmayan işler giderek artacak ve bu yeni nesil iş dünyasında insanları, makineler karşısında üstün kılacak tek şey de merak olacaktır.’’

Danone Türkiye Sütlü Ürünler Genel Müdürü Emre Kaşıkçı, Danone Türkiye Ülke İnsan Kaynakları Direktörü Pınar Çanakcı ve DanoneAkademi Eğitim Müdürü Müge Arslan ‘’Yaşayarak Öğrenme Deneyimi’’ başlıklı oturumlarında kendi kariyer öykülerindeki öğrenme deneyimlerini yönetici gözüyle değerlendirirken Danone Türkiye şirketlerinde uygulanan #HerGüneBirÖğrenme modelinin ayrıntılarını da paylaştılar. Kaşıkçı, Çanakcı ve Arslan, ayrıca kurumsal gelişimin geleceğinden ve Yaşayarak Öğrenme’nin Danone’da nasıl hayata geçirildiğinden bahsettiler. 

Zirvede ‘’Öğrenme ayağınıza geldi’’ başlıklı oturumu gerçekleştiren isim CMC Eğitim ve Gelişim Birim Yöneticisi Şafak Demircioğlu oldu. Öğrenme kavramının geleceğine dair farklı bir perspektif çizen Demircioğlu, konuşmasında kurumsal gelişim ve yetiştirme programlarının nasıl olması gerektiğine dair bilgiler aktardı. Şafak Demircioğlu, CMC olarak gelecek nesil yetenekleri cezbetmek ve elde tutmak için ‘öğrenme’ süreçlerinde neler yaptıklarını da detaylı uygulama örnekleriyle anlattı. 

SOCAR Türkiye Eğitim ve Gelişim Koordinatörü Şebnem Akhan Çakın ‘’SOCAR Türkiye’de Eğitim Süreçleri ve Dijitalleşme’’ başlıklı oturumuyla zirvede söz alan isimlerden biri oldu. Konuşmasında, SOCAR Türkiye olarak eğitim süreçlerini teknolojiye nasıl entegre ettiklerini anlatan Çakın, dijitalleşmenin geleceğin iş dünyasını şekillendiren en önemli unsur olduğunu ifade etti. Şebnem Akın Çakın konuşmasında, geleceğin iş dünyasına ayak uydurabilmek için gerçekleştirdikleri dijital eğitim süreçlerinden de örnekler paylaştı. 

‘’Kavram Buluşmaları ve Dijitalleşen Sosyal Gruplar’’ başlıklı oturumuyla zirvede yer alan isim Roketsan A.Ş. Eğitim ve Gelişim Birim Yöneticisi Tuğçe Kaya Balaman oldu. Konuşmasında, şirketlerdeki ‘ortak kültür’ ve ‘biz’ kavramlarının önemine değinen Balaman, çalışanlar arasındaki network’ü güçlendirmek ve kurumsal bağlılığı artırmak için Roketsan olarak gerçekleştirdikleri uygulamalardan bahsetti. 

‘’Çalışanları ne motive eder? Türkiye’de iş dünyasının motivasyon haritasını açıklıyoruz!’’ başlıklı oturumu gerçekleştiren isim HRdergi Kurucu Ortağı ve BNME Master Sertifikalı Eğitmeni Alper Toper oldu. Konuşmasında, kurumsal ve bireysel motivasyonun yarattığı katma değere değinen Toper, Türkiye’nin önde şirketlerinde gerçekleştirdikleri Motivatör Değerlendirmesi envanterlerinden elde edilen sonuçları katılımcılarla paylaştı ve Türkiye sonuçlarını global verilerle karşılaştırarak değerlendirmelerde bulundu. 

MAPFRE Sigorta Yetenek Gelişimi Danışmanı Can Topcu da ‘’Geleceğin Yeteneklerini Yaratmak’’ başlıklı oturumuyla zirvede yer alan isimlerden biri oldu. Konuşmasında, İş’in ve yeteneğin geleceğinden bahseden Topcu, dijital dönüşümde yetenek yönetiminin ve öğrenmenin nasıl bir şekil alacağını anlattı. ‘Self-learning’ kavramının detaylarına da değinen Can Topcu, MAPFRE’deki gelecek planlaması ve yetenek yönetimi uygulamalarından örnekler paylaştı. 

Zirvede ‘’Geleceğin Liderlerini Şekillendirmek’’ başlıklı oturumu gerçekleştiren isimler, HUGO BOSS İnsan Kaynakları Müdürü Ebru Aydın SüngüveHUGO BOSS Yetenek Yönetimi Birim Yöneticisi Erim Kırca oldu. Konuşmalarında, geleceğin iş dünyasına değinen Süngü ve Kırca, HUGO BOSS olarak geleceğin yöneticilerini bugünden yetiştirmeye başladıklarını, tüm gelişim ve kariyer planlamalarını geleceğin iş dünyasına göre revize ettiklerini ifade ettiler. Ebru Aydın Süngü ve Erim Kırca, gerçekleştirdikleri geleceğin liderlerini şekillendirme çalışmalarından da örnekler paylaştılar. 

Çelebi Hava Servisi A.Ş. Eğitim Müdürü Nagehan Ekener de ‘’Çelebi e-School: Sektörün Okulunda Öğrenmenin Dijital Dönüşümü’’ başlıklı oturumuyla zirvede yer alan isimlerden biri oldu.  Çelebi olarak sektörlerinde bir okul olmanın bilinci ile öğrenmede dijital dönüşümü Çelebi e-School ile başlattıklarını ifade eden Ekener, gerek mesleki ve teknik eğitimleri gerekse davranış̧ eğitimlerini dijital araç ve içeriklerle destekleyerek, çalışanlara yeni nesil bir öğrenme deneyimi sunduklarını belirtti. Nagehan Ekener, konuşmasında Çelebi e-School deneyiminin detaylarını, bu deneyimin çalışanlara ve kuruma katkı değerleri anlattı. 

‘’Bilim İlaç’ta Yeteneğin Gelişimi’’ başlıklı oturumuyla zirvede yer alan isim Bilim İlaç Eğitim ve Yetenek Yöneticisi Ümit Yenigül oldu. İlaç sektörü gibi zor bir alanda yetenekleri elde tutmak, geliştirmek ve şirkete bağlamak için hangi süreçleri ve uygulamaları hayata geçirdiklerinden bahseden Yenigül, Bilim İlaç’ın özellikle yeni nesil yetenekleri geliştirmek için yaptıkları çalışmalardan örnekler aktardı. 

İki gün boyunca birbirinden farklı uygulamalara ev sahipliği yapan zirvenin kapanış oturumunu ‘’TEGEP Kurumsal Eğitim Araştırması’’ başlıklı konuşmayla, TEGEP Yönetim Kurulu Başkanı ve Garanti Bankası Eğitim Müdürlüğü Birim Müdürü Aylin Obalı ve TEGEP Denetleme Kurulu Üyesi ve Kurucu Üye Mehmet Gürsoy gerçekleştirdi. TEGEP olarak gerçekleştirdikleri çalışan sayısı açısından temsiliyeti oldukça yüksek olan 82 şirketin katıldığı bir araştırmanın sonuçlarını paylaşan Obalı ve Gürsoy, araştırmada yer alan pek çok önemli veriyi ve araştırmaya ilişkin gözlemlerini katılımcılara aktardılar. 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024

Yeni makalemizi okudunuz mu?