ATD 75. yılını kutlarken 92 ülkeden 13 bin Yetenek Gelişimi profesyonelini buluşturdu.
92 ülkeden 13 bin yetenek gelişimi profesyonelinin bir araya geldiği mesleki zirve niteliğindeki ATD Uluslararası Konferansı’nın açılışını, Amerika Eski Başkanı Barack Obama ile ATD Başkanı Tony Bingham yaptı. ATD Uluslararası Konferansı'nın açılışında Amerika Eski Başkanı Obama, değerlere bağlı yaşamaya ve eğitimin önemine dikkat çekti. On iki yıl önce ilk Türk konuşmacı olarak ATD Konferansı’nda yer alan, sekiz kez kendi tasarladığı eğitimlerle dört kez de panelist olarak bu konferansa davet edilen ve ATD yazarlarından olan Deniz Şenelt Kalelioğlu, HRdergi okurları için yazdı.
Her tecrübe seviyesinden yetenek gelişimi, eğitim ve İnsan Kaynakları profesyonelini bir araya getiren ATD Uluslararası Konferansı ve Fuarı, bu sene %25 daha büyüyerek, 92 ülkeden 13 bin katılımcı ve 460’dan fazla fuar standı ile 6 – 9 Mayıs tarihlerinde Kaliforniya’da, San Diego Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. 367 konuşmacıyla 305 eğitim oturumunun yer aldığı mesleki zirvede, 56 konuşmacı Amerika dışındandı. Konferansın uluslararası katılımcı sayısı 1800’den 2450’ye yükselmişti. Kanada 349, Kore 298, Japonya 269, Çin 180, Brezilya 123 kişilik delegasyonları ile ilk beşi oluşturdu.
Değerlere bağlı yaşamak ve Eğitim
ATD Uluslararası Konferansı’nın açılış oturumunda Amerika Eski Başkanı Barack Obama ile ATD Başkanı Tony Bingham söyleşisi vardı. Sabah 08:30’da başlayacak oturum için binlerce kişi saat 06:00 itibariyle Kongre Merkezi’nin çevresinde uzun kuyruklar oluşturdu. Obama’nın kendi hayat hikayesinden örneklerle anlattığı temel konular içinde değişim, esneklik, başarısızlıklardan öğrenme ve daima olumlu düşünerek çalışmak vardı. ‘Kişinin öz değerlerine bağlı yaşaması, özelikle saygı ve iyilik, çok yol kat etmeyi sağlar’ diyen Obama, dürüst, nazik, faydalı ve sorumluluk sahibi olarak ve çok çalışarak yaşamanın önemini vurguladı. Değerlerin nasıl düşündüğümüzü, davrandığımızı, dolayısıyla nasıl yaşadığımızı belirlediğini anlatan Obama, eğitimin evde, ailede başladığını ve çok önemli olduğunu kendi başkanlık zamanı ve öncesindeki süreçlerden anılarla anlattı. Yetenek gelişimi mesleğine emek verenlerin sadece eğitim yapmadıklarını, insanların kendi en iyilerini bulmalarını sağladıklarını söyleyen Obama, nazik ve faydalı olan herkesin iyi bir hayat yaşayacağı ve değerlere sahip çıkarak çalışmak gerektiği mesajlarını verdi.
Yetenek gelişimi profesyonellerinin kendi gelişimlerine odaklanan ATD Konferansı’nda Marcus Buckingham ve Connie Podesta da ana sahnedeydi. Dört günde 367 konuşmacıyla 305 eğitim oturumu gerçekleşti. Yılların gözde isimleri Elaine Beich, Ken Blanchard, Jim Smith, Sardek Love, Jim Kirkpatrick ve Alfredo Castro yine ilgi odağıydı. Konferansın yoğun programından en iyi şekilde faydalanmak ve 4 gün süreyle günde 3’er seans birbirine paralel 20 oturumda gerçekleşen eğitimleri inceleyip, aralarında hedeflerinize uygun seçimleri yapmak için konferans akışını takip edebileceğiniz mobil uygulama gündemdeydi.
41 yıldır bu konferansta konuşmacı olan ancak bu yıl sağlık sorunu nedeniyle konferansa gelemeyen Bob Pike bir ilke imza attı ve ATD Konferansı’ndaki ilk online semineri hastane odasından gerçekleştirdi. Pike ile canlı bağlantı kurularak dev ekrana görüntüsü yansıtıldı ve 1100’den fazla katılımcı balo salonunu doldurdu. ‘Eğitim tasarım ve sunumları için sonuç odaklı, yaratıcı öğrenme stratejileri’ anlatan Bob Pike 75 yıllık ATD tarihindeki ilk sanal konuşmacı oldu.
ATD Kitap Yazarı ve Panelist
ATD Yayıncılık tarafından basılan ve Amazon’da satılan Destination Facilitation adlı kitabın yazarlarından (benimle beraber) Nijerya’dan David, Kolombiya’dan Claudia ve Kuveyt’den Hamza ve editörümüz Amerikalı Donna ile birlikte gerçekleştirdiğimiz panelimizde, farklı ülkelerde eğitim vermekle ilgili ipuçları verdik. Kitaptaki bölümümde Avrupa’daki on dört ülke ve kültürleri ile ilgili yazmış, bu ülkelerde eğitim verirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmıştım. Panelde de katılımcıları tecrübelerimizin ışığında küçük bir dünya turuna çıkarttık.
Böyle uluslararası bir ekibin parçası olmak kendi içimizde çalışırken de hayli zorlayıcı ve bir o kadar da öğretici. ATD’nin özelliği, kişilere, benzer zihniyet ve tecrübedeki profesyonellerle ortak çalışma ortamları sağlayarak, mesleki gelişimlerine destek olması. Bu faydaları elde edebilmek için ise sadece üye olmak yeterli olmuyor, aktif ve vizyoner bir üye olmak gerekiyor. Biz bu ekibin büyük kısmıyla 2014 yılındaki ATD Uluslararası Konferansı'nın hemen öncesindeki Master Trainer isimli ATD Sertifikasyon programında tanıştık, o günden bugüne sanal ortamda iletişimimizi sürdürerek birbirimize katkıda bulunuyoruz.
Bu yıl panelimizin yanı sıra konferans süresince sektöre özel yüzlerce kitabın satıldığı ATD Store kısmında da vardık, katılımcılarla sohbet ettik, okuyucuların sorularını yanıtladık ve kitabımızı imzaladık.
Böylesi yeni deneyimlerle kendimi geliştirmeye devam ederken, paylaşmanın başarıyı artırdığına inandığımı da söylemeliyim. Bu gelişim odaklı organizasyon sayesinde mesleki ilerlemede sınır göremiyorum, benzer yollardan geçen veya geçmeyi planlayanlarla paylaşımı artırarak bu tecrübelerin etkisini yayabileceğimizi düşünüyorum.
Kırmızı iplerinizi bulun!
Ünlü araştırmacı ve yazar Marcus Buckingham çarpıcı konuşmasında ‘İşe Dair 9 Yalan’ adlı yeni yayınlanacak kitabındaki yalanlara değindi. ‘Çalışanların geribildirim almak istediği yalan!’ diyen Buckingham, ‘uyumlu çalışanlar iyidir’ yalanını da derinlemesine anlattı. ‘Şirketler homojenlik çerçevesinde işliyor, “kurum kültürümüz bu!” deniyor ve çalışanların da buna uyması bekleniyor’ diyen Buckingham, yetenek gelişimi profesyonellerinin özgür düşünen yetenek liderleri olması gerektiğini, bunun da çalışanların ‘bireysel benzersizliklerine’ dayalı öğrenme ve gelişim stratejileri oluşturularak yapılabileceğini öne sürdü. Barcelona futbol takımında oynayan Lionel Messi’nin sol ayağıyla attığı mükemmel golü izlettirip, ‘sizin sol ayağınız, yani sürekli geliştirdiğiniz ve üstün olduğunuz özelliğiniz ne?’ diye sordu. Sonra bu golü attığında Messi’nin yüz ifadesine dikkat çekti ve katılımcılara bir hafta boyunca yaptıkları işin parçası olan ve severek yaptıkları aktiviteleri yazmalarını önerdi. Buckingham, ‘İşte bu liste kırmızı ipleriniz! İş örgünüzü ne kadar bu kırmızı iplerden kullanarak dokuyabilirseniz o kadar severek çalışırsınız’ dedi.
Komedi ve Yetenek Gelişimi
Profesyonel olarak hem komedyen hem de terapist olan Connie Podesta konferansın kapanış oturumunda güldürürken düşündürdü. ‘Başkaları için yaşamasaydık hayat kolay olurdu’ adlı konuşma ATD Uluslararası Konferansı'nın son oturumunda binlerce katılımcı tarafından kahkahalarla izlendi. İnsanları yuvarlak, üçgen, kare ve çokgen severler olarak ayıran konuşmacı, çeşitli esprilerle kişisel farklılıkları gözler önüne serdi. Terapist olarak zor insanlarla çalışmak noktasında, hassas konulara değinirken mizahın gücünü kullandığın anlatan Podesta, bunun insanları açıklıkla dinlemeye yönlendirdiğini ve kendilerine gülmeyi öğrenenlerin gerekli davranış değişikliklerini de daha kolaylıkla yaptığını söyledi. ‘Kaçınız yetenek gelişiminden sorumlu olduğunuz yeteneklerin birçoğunun yeteneksiz olduğunu düşünüyor? dediğimde gülüyorsunuz çünkü biliyoruz ki doğru, bu Seinfeld mizahı, yani gözlemsel komedi’ diyen Podesta, eğlenerek öğrenmeye, daha da önemlisi eğlendirerek öğretmeye dikkat çekerek sözlerini tamamladı.
Beceri artırma yarışı hız kazanıyor
ATD Yönetim Kurulu 2018 Başkanı Tara Deakin konuşmasında günümüzün de ana konusunun, yeni beceriler kazanma ihtiyacı olduğunu anlattı. Yapay zekadaki hızlı ilerleme belli iş alanlarının robotlar tarafından doldurulmasına sebep olduğundan, çalışanlar artık yeni beceriler kazanmak zorunda. Benzer şekilde 2. Dünya Savaşı’nın etkisiyle askeri seferberliğin sebep olduğu bazı iş alanlarındaki yetişmiş eleman ihtiyacı da yeni beceriler kazanma zorunluluğunu ortaya çıkartmıştı. 75 sene önce bu sorunu nasıl çözeceklerini düşünen 15 eğitmen ATD’nin temellerini atmıştı. ‘Bugünün farkı, teknolojinin hızla evrimleşmesi dolayısıyla yeni beceri kazanma çabasının artık sürekli olması gerektiğidir’ diyen Deakin, 2030 yılının çalışanlarının teknoloji ile bizden çok daha yakın ilişkide olacağını öne sürdü. McKinsey Global Institute tarafından 2017’de yapılan araştırmaya göre, günümüzün işlerinden 400 milyondan fazlası 2030’da otomatikleştirilmiş olacak.
Yaratıcı düşünme ve problem çözme gibi beceriler gerektiren işlerin güvende olduğu düşünülürken International Data Corporation hiçbir iş kolunun güvende olmadığını açıkladı. Teknolojideki bu hızlı evrim korkutucu gelebilir ancak Tara Deakin ‘Ben korkmak yerine kucaklamayı tercih ediyorum. Yeni iş modelleri radikal yetenek gelişimi gerektirecek’ diyerek herkesi beceri artırma yarışında yerini almaya davet etti. Deakin, yeni döneme uyum sağlamadaki temel becerileri şu üç başlıkta açıkladı: Doğal bir merak içeren öğrenme çevikliği, kariyer esnekliği ve ustalık ile teknik okur yazarlık gerektiren dijital ve data akıcılığı. 2030’da işgücünün çoğu makinelerle ortaklaşa çalışan ve global yetenek pazarında bağımsız olarak dolaşan kişilerden oluşacak ve bulutta yer alacaklar. Bu süreçte de yetenek gelişimi profesyonellerine çok iş düşecek.
--------------------------------------------------------------
*** ATD Uluslararası Konferansı ve Fuarı 2019 ***
*** 19 - 22 Mayıs 2019 *** Washington DC, ABD ***
---------------------------------------------------------------
Mesleki gelişiminize yatırım için ATD Uluslararası Konferansı’nı programınıza alın, her tecrübe seviyesindeki yetenek gelişimi profesyoneline hitap eden bu organizasyondan siz de faydalanın... Sormak istedikleriniz için mesajlarınızı deniz@proakademi.com.tr elektronik posta adresime gönderebilirsiniz.
Yetenek Gelişimi profesyonellerinin birliği 75 yaşında
Eğitim mesleğinin standartlarını yükseltmeyi ve bu sektörde çalışanların gelişimini hedefleyerek 1943 yılında 15 kişi ile kurulan Association for Talent Development (eski adıyla American Society for Training and Development) bir yılda 100, altı yılda 1000, 1975’de 10 bin, 1980’de 20 bin ve 2017’de 35 bin üyeye ulaştı. 1957’de ilk uluslararası açılımı Japonya ile yapan organizasyon, 1971’de Ulusal Konferans programına uluslararası bir sempozyum ekledi ve o yıl sadece 14 kişi katıldı. 1976 yılında 50’den fazla ülkeden üyeler ile ASTD’nin uluslararası bölümü yaratıldı.
2000’de ilk global network'ler Almanya ve Panama’da başladı. 2011’de ilk yurtdışı ASTD Konferansı Singapur’da yapıldı. 2014’de isminden Amerikan ibaresi çıkartılarak ATD’ye dönüştü ve ilk Amerika dışı ofisi Çin’de açıldı. 2017 itibariyle ise 129 ülkeden üyeleri ve 8 ülkede yapılan zirveleriyle ATD çok uluslu bir mesleki organizasyon, güçlü bir uluslararası STK ve son yıllardaki uluslararası büyümesiyle dünyanın en büyük Yetenek Gelişimi Profesyonelleri organizasyonu oldu.
Amerika dışındaki ATD Zirveleri; Japonya, Kore, Çin, Hindistan, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu ve Asya Pasifik uluslararası toplantılarıdır. 2017’de 3500 organizasyonel öğrenme, İnsan Kaynakları, yetenek gelişimi ve eğitim profesyoneli bu zirvelerden birine katılmıştır. ATD; üyelerine kitaplar, raporlar, araştırmalar, analizler gibi çok çeşitli kaynaklar ve sertifika programları ile ortak çalışma ortamları gibi gelişim olanakları sunar.
Daha detaylı bilgi için www.td.org web sitesini inceleyebilirsiniz.