Takdirde içsel faktörler mi, dışsal faktörler mi? İşte bütün mesele bu!

Nisan 04, 2022

Alper Toper - HRthinksMe Danışmanlık Kurucusu

Övgü, terfi, lider ilgisi, çalışma arkadaşlarının hayranlığı mı? Yoksa parasal ödüller mi? İşte takım yönetiminde en önemli meselelerden biri bu!
 
Yakın zamanda yapılan araştırmaların çoğu, az önce saydığım unsurların olumlu etkisini gözler önüne sererken yöneticilerde hala temel bir inanış var: Kullanılacak birincil dışsal motivatör; parasal ödüllerdir! Oysa eğitim ve danışmanlık verdiğim kurumlarda çalışanlardan sıklıkla şuna benzer cümleler duyuyorum: 'İki sene önce CEO'muz bana muhteşem bir teşekkür mektubu gönderdi. İşler zorlaşınca çıkarıp onu okuyorum. Hala enerjimin tazelenmesini sağlıyor.' 

Takdir arttıkça öz sermaye getirisi de artıyor

Bir laboratuvardansa gerçek işyerlerinde yapılan bol miktarda çalışma, bu tip bir takdirin daha fazla bağlılık ve verimlilik sağlayan bir işyeri oluşturmakta çok etkili olabileceğini gösteriyor. Hatta yakın zamanda 200 bin kişi ile yürütülen on yıllık çalışmaya göre, çalışanlarının üstün çalışmalarını etkin şekilde takdir eden kurumlarda öz sermaye getirisi üç kat fazla…


İster fabrikalarda, restoranlarda, hastanelerde, ister bilgisayar labirentlerinde olsun, iş dünyasında iyi takımlar kurmak için içsel motivatör kavramı birkaç sebepten ötürü çok tutulmadı oysa. Öncelikle, dışsal ödüller içsel ödüllerin tersine ölçülebilir; bir hesap çizelgesine oturtulabiliyor ve işe yarayıp yaramadıklarının görülmesi için düzenli olarak değerlendirilebiliyor. Takdir, zam, terfi gibi dışsal fikirlerin nasıl uygulanacağını anlamak da daha kolay; çalışanlara sözde \'teknik olmayan\' konularda yardımcı olmaktan çok daha kolay olduğu kesin. Elbette bunlar, düşünceli bir yönetim yaklaşımındansa dışsal ödülleri kullanmak için geçerli değil. Onları kullanmak için doğru sebep, akılcı şekilde kullanıldığında dışsal unsurların işe yarayabilecek olmaları.

İyi ve kötü ayrımı yok

İçsel ve dışsal motivatörler taban tabana zıt değil. İyi ve kötü gibi bir ayrım yok. Yüksek seviyede bir motivasyon için, iş hayatında olanlarımızın çoğu ikisine de ihtiyaç duyar. İlerleme kaydetmek için, motivasyonla ilgili muğlak kavramları terk edip, her birimizi neyin motive etiğini daha bireysel bir seviyede inceleme noktasına gelmeliyiz.


Sonuçta, gerçekten hepimiz farklıyız. Steven Reiss doktora derecesini Yale'de, klinik psikoloji
stajını da Harvard Tıp Fakültesi'nde tamamladı. İnsanları neyin motive ettiğine dair kapsamlı çalışmalar yaptı ve pek çok uzmanın söylediğinden çok daha büyük ölçüde birey olduğumuzu savunuyor. "Bireyler, onları neyin mutlu ettiği konusunda inanılmaz farklılık gösteriyor; bazıları için rekabet, kazanmak ve servet en büyük mutluluk kaynaklarıyken, diğerleri için yetkinlik hissi ve sosyalleşmek daha tatmin edici olabiliyor. Para gibi bazı motivatörlerin daha değersiz olduğunu söyleyemezsiniz" diyor.
 
O halde, artık kolları sıvama zamanı. Takım üyelerinizin her birini en çok motive eden unsurları belirlemek için vakit ayırın, kimisine takdirinizi ailesine zaman ayırması için fırsat vererek, kimisine daha fazla özeklik tanıyarak gösterin. Yarattığınız fark sizi şaşırtacak.
 
Motivatörleri belirlemek için yararlanabileceğiniz dünyanın en kapsamlı Motivatör Değerlendirmesi için ayrıntılı bilgi: https://hrthinks.me/motivator-degerlendirmesi-testi 

Yeni makalemizi okudunuz mu?