Bağlılık için 'İş'i Şekillendirmek'

Mayıs 05, 2022


Harvard Business School'daki MBA Kariyer Gelişim Programı eski yöneticisi James Waldroop ilginç bir hikaye anlatıyor:  Waldroop, bir Kanada firmasını ziyaret ederken yetenekli bir üst düzey yönetici; şirketin bilgi teknolojilerinden sorumlu başkanı olan ve yakında kurumdan ayrılmayı planladığını ifade eden kadınla tanışmıştı.

Kadının en güçlü motivatörü yaratıcılık içeren işler yapmaktı. Hatta, şirketin bütün bilgi sistemlerini güncellemek üzere tasarlanmış olan bir projenin yöneticiliğini yeni tamamlamış ve ustalıklı bir iş çıkarmıştı. Ancak şimdi görevi bu BT sisteminin bakım ve işletimine doğru evrilmişti ve burada da güçlü bir analitik eğilim gerekliydi. Bu bakım işi çok az yaratıcılık içeriyordu ve kadın çok hızlı bir şekilde şevkini yitirmişti.

Profesör onu şirket başkanı ile konuşmaya götürdü. Biraz fikir alışverişinden sonra, o alanda hiç deneyimi olmamasına rağmen şirketin pazarlama faaliyetlerinde ek sorumluluk alacağı bir anlaşmaya vardılar. Başkan, kadının akıllı ve kuvvetli bir hayal gücüne sahip olduğunu biliyordu; bu rolü de öğreneceğini ve başarılı olacağını öngörmüştü. Öyle de oldu. "İşini bırakmadı," diyor Waldroop. "Ona biraz daha fazla para verdiler ama bu kesinlikle şu an iki iş yapmasına karşılık gelecek bir rakam değildi. Fakat çok mutluydu. Sonuçta, hiçbirimiz tek yönlü otomatlar değiliz; beceri kümemizi genişletecek fırsatlardan hoşlanıyoruz. Başkan da çalışanının şirkette kalmasından ötürü büyük mutluluk duymuştu."

İşin sırrı "harmanlamada"

Bireylerin yeni veya ilave görevler üstlenmesi, mümkün olan bazı sorumluluklarını ise devretmesi bağlılıkları ve motivasyonları üzerinde hiç tahmin etmeyeceğiniz derecede olumlu etkiler yaratabilir. Bir yönetici olarak takımınızdaki kişilerin temel motivatörlerini, kendisini harekete geçiren, ödüllendirici ve heyecan verici bir iş ile harmanlamasının yollarını bulabilirsiniz.

Unutmayalım: Kariyerine, yapacağı iş ile ilgili heyecanlanarak başlayan pek çok insan için bile, tutkular ve itici güçler değişebilir. Bizi motive eden şeyler yaşam süremiz içerisinde evrilebilir ama sorun şu ki, iş sorumluluklarımız değişmemiş olabilir. Dolayısıyla pek çok insan, kariyerinde bir şeylerin eksik olduğunu hissediyor. Belki işlerinin belli yanlarını seviyorlar ve çoğu kısmı motivatörleri ile uyum sağlıyor ama (ve bu büyük bir ama) bazı temel bileşenler eksik veya motivatörleri ile ters düşüyor.

Peki ne yapmalı? Hemen söyleyeyim; önerim "kariyer değişikliği" değil "harmanlama". Diğer bir deyişle "İş Şekillendirme". Çalışanların, günlük işlerini temel motivatörleriyle kıyaslayarak, mevcut işlerinde yapabilecekleri ufak değişikliklere ve eklemelere yönelik bir alıştırma yapmalarını öneriyorum. Öncelikle "Ben kimim?" sorusunun cevabını keşfetmeye davet ediyor, ardından "Nereye gitmek istiyorum?" sorusunu değerlendirmelerini istiyorum. Son olarak da "Oraya nasıl ulaşırım?" sorusu ile iş şekillendirmeye yönlendiriyorum.

Bu noktada, çalışanın bazı değişiklikler yapmasına yardımcı olmak için yöneticiler devreye giriyor. Anlayacağınız, tıpkı başta anlattığım öyküde olduğu gibi yönetici ve çalışan bu harmanlama üzerinde biraz kafa yorduğunda bağlılık ve motivasyonda harikalar yaratılabiliyor. 
 

Alper Toper - HRthinksMe Danışmanlık Kurucusu
 
Motivatörleri belirlemek için yararlanabileceğiniz dünyanın en kapsamlı Motivatör Değerlendirmesi için ayrıntılı bilgi: https://hrthinks.me/motivator-degerlendirmesi-testi