İK Çocuk: Ailelerin çocuklarını sanata yönlendirirken izlemesi gereken 5 adım

Çocukların sanat ve yaratıcı dünyayla arasında köprü kurmayı hedefleyen Adel Kalemcilik, ebeveynlerin çocuklarını sanata yönlendirirken aynı zamanda nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini 5 önemli adımda açıklıyor.

Sanat eğitimi, çocuklara yorumlama, eleştirme ve görsel bilgiyi kullanmayı öğreten etkenlerin başında geliyor. Birçok uzman çocukların doğduğu andan itibaren 6 yaşına kadar olan süreçte sağlıklı bir gelişim yaşaması için sanatla ilişki halinde olması gerektiği ve ailelere bu konuda çok önemli görevler düştüğünü vurguluyor. Adel, çocukların duygularını sanatla ifade edebilmelerini sağlayan birbirinden renkli ve kullanışlı ürünleriyle ailelerin en büyük yardımcısı oluyor. Hem güvenli hem de sağlıklı malzemelerden üretilen yazım, çizim ve boyama ürünleri, çocukların sanatla bağını geliştirirken aynı zamanda keyifli vakit geçirmelerini de sağlıyor. 

Şirket, çocuk ve sanat ilişkisinde önemli bir rol model olan ailelerin bu süreçte nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini ise 5 madde ile açıklıyor:

Renkleri kullanırken çocuklarınızı özgür bırakın: Psikolojik araştırmalar, resimler aracılığıyla çocukların düşünce, duygu, hayal gücü ve iradelerine ait özelliklerin ortaya çıktığını ve resimlerin çocukların aklına açılan bir çeşit ‘pencere’ olduğunu gösteriyor. Bu nedenle resim yaparken çocukların kullandıkları renkleri kısıtlamadan onları özgür bırakmak önem taşıyor. 

Resim yaparken dijitali kullanmaktan kaçının: İsviçre Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi’nde görsel eğitim uzmanı olan Luigi Moro, görsel eğitimin çocukların zekâ ve sezgi yeteneklerini geliştirdiğini, estetik anlayışlarını ve zevklerini de keskinleştirdiğini belirtiyor. Moro’ya göre sanatın elle yapılması, dokunmatik ekranda parmak hareketleriyle yapılmasından çok daha önemli…

Çizimleri siz yapmayın: Ebeveynler örnek olması adına çocuklarına bir şeyler çizmeyi gösterdiği zaman bu durum çocuk için moral bozucu olabiliyor. Bunun yerine çocuğun yanında oturup onun çizimleriyle veya boyamalarıyla yakından ilgilendiğinizi göstermek çok daha motive edici bir etken oluyor. 

Etrafın kirlenmesinden korkmayın: Çocukların özgürce denemeler yapabileceği ve ortalığı dilediği gibi dağıtabileceği bir alanı olması resim yapma hevesini tetikliyor. Tam da bu noktada silinebilir keçeli kalemler, birçok kumaş cinsinden yıkanarak çıkabilmesi sayesinde ailelerin endişesine yanıt veriyor. Çocuklar diledikleri gibi boyama yaparken ailelerin içi de rahat ediyor. 

Sanatını yargılamaktan kaçının: Çocuklara resmi nasıl yapacağını söylemekten ya da yarattığı eseri eleştirmekten kaçının. Onlara spesifik bir görsel çizmesini söylemek yerine farklı kalem ve kağıt türlerini kullanmaları veya renkleri birbiriyle karıştırmayı denemeleri için onları teşvik edin. Bunu sağlamak için ise Adel’in canlı renklere sahip çizim ve boyama ürünleri, sahip olduğu renk çeşitliliğiyle çocukların özgürce renk denemeleri yapabileceği bir alan sağlıyor. Böylece çocuklar hayal güçlerini sınırlandırmadan diledikleri şekilde çizim ve boyamalarını yapabiliyor.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)