E-öğrenme yolculuğunda zirveydik...
Günümüzde, iletişim teknolojilerinin sunduğu olanakların en etkilisi olan ve
son derece önemli bir öğrenme aracı olarak kabul gören e-öğrenme konusundaki en son gelişmeler ve başarı öyküleri, 27 Mart’ta HRdergi tarafından düzenlenen “5. e-öğrenme Zirvesi”nde paylaşıldı.
HRdergi tarafından, Enocta’nın “Ana Sponsorluğu”nda, Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğu’nda ve kariyer.net’in Destek Sponsorluğu’nda, bu yıl beşinci kez düzenlenen “e-öğrenme Zirvesi”nde etkin ve verimli bir e-öğrenme için gerekenler, örnek uygulamalar ve gelecek için öngörüler masaya yatırıldı.
HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvede sözü ilk alan isim Learning and Performance Institute Başkanı Donald H. Taylor oldu. Günümüzde eğitim ve gelişimin baş döndürücü hızının değişmesiyle, eğitim ve gelişim departmanlarının rolünün de değiştiğini belirten Taylor, bu değişimin nedenlerini, bunlarla ilişkili teknolojileri ve olası sonuçları üzerine konuştu. Eğitim ve gelişim profesyonelleri için, her ne olursa olsun, aynı kalmak gibi bir seçenek olmadığını savunan Taylor organizasyonlarda değişim hızı yüksek olduğunda risk olduğunu ama asıl riskin yavaş değişimlerde yaşandığını ifade etti. Eğitim ve gelişimin değişime liderlikte ettikçe ayakta kalabileceğinin altını çizen Donald Taylor, organizasyonel çeviklik için eğitimin bir şirkette değer yaratan liderlik özelliğini öne çıkarması gerektiğine dikkat çekti. Taylor konuşmasında ayrıca gelecek için gerekli yeni becerilere henüz sahip olmadığımızı ancak bunları edinmek için yeterli yeteneğe sahip olduğumuzu sözlerine ekledi.
Zirvede ‘her yerde, her zaman ve birbirimizden öğrenme’ konusunu sunumunda irdeleyen isim Enocta Genel Müdürü Ahmet Hançer oldu. Gelecekteki iş gücünü yönetebilmek için iş dünyasının eğitimde yeni yöntem ve araçları bulması gerektiğine değinen Hançer, sayısı her geçen gün katlanan mobil iletişim araçları ile birlikte sosyal öğrenmenin de geliştiğini ifade etti. Bu iletişim araçlarının sadece kişileri öğrenmeye değil, bilgi üretmeye de yönlendirdiğini belirten Ahmet Hançer, Enocta’nın sosyal öğrenmeyi bir fırsata çevirdiğini belirtti ve mobil cihazlara özel olarak geliştirilen e-öğrenme çözümlerini paylaştı. Hançer, konuşmasının sonunda Enocta Sosyal 2.0 ürününe dair bilgiler de aktardı.
Turkcell Akademi Eğitim Sistemleri ve Teknolojileri Müdürü Koray Tamerk ‘Balıklar için yüzme dersleri: E-ne-den öğrenme’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isimlerden biri oldu. Her zaman farklı değil, faydalı şeyler yaratmak gerekiyor; fayda zaten farkı getirir diyen Tamerk, şu an yaşadığımız çağı ‘mediation’ çağı, eğitim profesyonellerini ise ‘mediator’ olarak görmek gerektiğini ifade etti. Konuşmasında inovasyon için gereken özelliklere de değinen Koray Tamerk, insanların aynı enformasyondan farklı şeyler anladığı bir çağda yaşadığımızı belirtti. Tamerk, kültürün öğrenmede akıllanmanın bir aracı olduğunun altını çizdi. 21. yüzyılın yetkinlikler çağı olduğunu söyleyen Koray Tamerk, artık yetkinlik, yetenek ve gelişim fırsatları üzerine düşünmemiz gerektiğine dikkat çekti ve 21. yüzyılda ‘birlikte akıllanma ve üretme’nin fark yaratan en büyük güç olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmasında uzaktan eğitime de değinen Tamerk, uzaktan öğrenme uygulamalarının ‘kişiselleştirme, oyunsallaştırma, ölçme ve değerlendirme’ sürecinde yaşanan tuzaklardan da bahsetti.
Inter IKEA Systems B.V. Program Müdürü ve IKEA Konsept Eğitim Yöneticisi Binnaz Çubukçu ‘Google tarzı bilgi paylaşımı herkesi yetkin ve uzman yapabilir mi?’ konusunu oturumunda paylaşan isim oldu. Konuşmasında bilgi ve enformasyon kavramı arasındaki çelişkilere dikkat çeken Çubukçu, hala birçok şirketin toplumda gerçekleşen ‘bilginin ulaşabilirliği ve bilgiye ulaşma hızı’ ile ilgili değişime nasıl ayak uydurabileceğini bilmediğine değindi. Eldeki her türlü bilgiyi dokümanlaştırarak LMS veya intranet gibi platformlarda sunmanın şirketlere ‘öğrenen organizasyon’ olmasına yetmediğine dikkat çeken Binnaz Çubukçu, çalışanlar arasındaki bilgi paylaşımının öneminin altını çizerek çalışanlar arasında bilgi paylaşımının çok kritik ama yönetmenin çok zor olduğunu sözlerine ekledi. Çubukçu, bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay ve hızlıyken tüm bunları sürekli zihnimize depolamanın da gereksiz olduğunu söyledi ve enformasyonu bilgiye dönüştürmenin inceliklerini paylaştı. ‘Becerileri, davranış ve tutumları değiştirmek istiyorsak uzaktan eğitimin bize sunduğu fırsatları mutlaka kullanmalıyız’ diyen Binnaz Çubukçu, konuşmasında IKEA uygulamalarının ve Google tarzı bilgi paylaşımının detaylarını aktardı.
Zirvede söz alan isimlerden biri ‘Indesit Company Blended Catalogue Eğitim Modeli’ ile Indesit Company İK Müdürü Tuna Dağlı oldu. Dağlı, Indesit Company’nin faaliyet gösterdiği Türkiye, İtalya, Polonya ve Rusya gibi ana pazar ülkelerinde pilot uygulama olarak yapılan ve Performans Yönetim Sistemi ile bağlantılı e-öğrenme, sınıf içi eğitim ve iş üstünde pratik etme bölümlerinin entegrasyonuyla hayata geçirdikleri eğlenceli ve çalışanların işlerine katkı sağlayan ‘Blended Catalogue’ eğitim modelin detaylarını aktardı. Karma eğitim modelindeki amaçlarını performansla entegre bir sistem kurmak olarak özetleyen Tuna Dağlı, etkin öğrenme için karma eğitim modelinden yararlanmanın kendilerine katma değer yarattığını ifade etti. Indesit Company gibi uluslararası şirketlerde eğitim içeriği hazırlarken kültürel farklılıklar için ince ayarlar yapmak gerektiğinin de altını çizen Dağlı, Türkiye'de uzaktan eğitimin tek başına yeterli olmadığını çünkü Türk iş kültürünün deneyime dayalı olduğunu sözlerine ekledi. Dağlı, oturumunda ayrıca tüm eğitim süreçlerindeki İK takibinin ve geribildirimin önemine değindi.
Skillsoft Müşteri Bağlılığı Yöneticisi Amy Amorese, zirvede ‘Dünyada eğitim ve gelişim benchmarkları: Aksiyona yönelik araçlar ve geliştirici stratejiler’ başlıklı konuşmasıyla yer aldı. Global yetenek krizinin şirketleri yeni beceriler edinmeye zorladığını ifade eden Amorese, benchmark’ların bu süreçte eğitim ve gelişim stratejisini geliştirmeye yardımcı olduğuna değindi. Konuşmasında benchmark’ların organizasyonları karşılaştırmak için kullanıldığını belirten Amorese, ancak anlamlı bir benchmark’a odaklanmanın organizasyonlara değer katarak fark yaratabileceğine dikkat çekti. Benchmarklar’ın organizasyonların gerçekçi ve objektif sonuçlar almasına destek olduğunu aktaran Amy Amorese, benchmark'ların öğrenme kültürüne uygun modelleri baz almayı, daha optimize sonuçları almayı ve eğitim bütçelerini daha net öngörebilmeyi sağladığının altını çizdi. Amorese, ayrıca küresel bakış açılarının yanı sıra aksiyona yönelik araçlar ve e-öğrenme aktivitelerini geliştirmeye yönelik stratejileri paylaştı.
Zirvede söz alan isimlerden biri de ‘Efes Akademi ile geleceğe dönüşüm’ başlıklı konuşmasıyla Efes Türkiye Yetenek Yönetimi Müdürü Şebnem Akhan Çakın oldu. Konuşmasında, örnek uygulama projesi olarak gösterilen Efes Akademi’yi tüm yönleriyle katılımcılara anlatan Çakın, Efes Akademi ile interaktif bir ortamda hem mesleki hem de kişisel gelişime katkı sağlayan e-eğitimlerin, çalışanlar için hayatı kolaylaştırdığının da altını çizdi. Şebnem Akhan Çakın, Efes Akademi uygulamasının son zamanlarda İnsan Kaynakları departmanlarının gündeminde olan Y Kuşağı’nın ihtiyaçlarına da cevap verebilecek formatta hazırlandığını ifade etti. Efes Akademi’nin Türk perakende sektörünün ilklerinden biri olduğunu vurgulayan Çakın, çalışanların Efes Akademi ile hem şirket dışından hem de işyerinden bağlanma imkânına sahip olduğunu bu sayede çalışanların mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlandığını belirtti.
‘Bir Sosyal Sorumluluk projesinde eğitim teknolojileri uygulaması: Microsoft Açık Akademi’ başlıklı konuşmayı paylaşan isimler Enocta Müşteri İlişkileri Müdürü Okan Cengiz, Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç ve Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Yöneticisi Selçuk Uzun oldu. Oturumda sözü ilk alan Okan Cengiz, Microsoft Açık Akademi sayesinde sosyal öğrenmeyi pekiştirdiklerini ifade etti. İlk online, ücretsiz ve Türkçe yazılım geliştirme projesi olarak hayata geçirilen Açık Akademi’de 10 Ocak 2012’den bu yana tam 100 bin kayıtlı kullanıcı sayısına ve 2 bin mezuna ulaştıklarını ifade eden Yantaç ve Uzun, bu projede Sosyal 2.0 tabanlı be b-learning merkezli bir model ile çalıştıklarını belirttiler. Bu sosyal sorumluluk projesiyle toplumsal katkı sağlamakla birlikte Türkiye’deki girişimcilik ekonomisinin oluşturulmasına da öncülük etmeyi hedeflediklerine dikkat çeken konuşmacılar, oturumlarında ayrıca akademi mezunlarının görüşlerine yer veren bir video paylaştılar.
Zirve Enocta Müşteri İlişkileri Müdürü İdil Denizciler Dinç’in moderatörlüğünü üstlendiği ‘Gelecek, e-öğrenmeye nasıl gelecek?’ başlıklı panel ile sona erdi. Panelde söz alan isimler; Citibank Eğitim ve Geliştirme Müdürü Tuğsel Akyol, ODTÜ Eğitim Fakültesi- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü’nden Dr. Tarkan Gürbüz ve Vodafone Red Academy Yeni Öğrenme Teknolojileri Yöneticisi Gamze Doğan oldu. Panelde, bilgi üretimi ve yönetiminde değişen trendler, motivasyon ve öğrenme arasındaki ilişki, değişen eğitim ihtiyaçları ve beklentileri, eğitim tasarımlarının revizyonu, sosyal-mobil-işbirlikçi öğrenmenin gün geçtikçe artan etkisi konuşuldu.