Ah şu Z kuşağı yok mu? (!)

Temmuz 07, 2021



Verdiğim eğitimler sırasında pek çok yöneticiden şuna benzer cümleler duyuyorum: “Günümüzde, özellikle genç çalışanlar çok fazla onaylanmaya ihtiyaç duyuyor”, “Ben kariyerime ilk başladığımda adımı bile bilmeyen yöneticilerle çalıştım”, “İlk yöneticim bana bir kez bile iyi bir iş çıkardığımı söylememişti”. 

Sözü nereye getireceğimi tahmin etmişsinizdir: Ah şu Y ve Z Kuşağı yok mu?! Attıkları her adımda takdir görmek istiyorlar değil mi? Acaba gerçekten öyle mi? Ya da “sadece” öyle mi?

Türkiye temsilciliğini yaptığımız Motivatör Değerlendirmesi*’ni bugüne kadar yirmi beş binin üzerinde kişi tamamladı ve vardığımız sonuç şu oldu: Aslında hemen tüm yaş grupları, iş yerinde daha sık ve net geri bildirim almak istiyor. (Yani durum Y ve Z kuşağının anormalliğinden (!) kaynaklanmıyor). 

Aslında, başka araştırmalar da hangi yaşta olursa olsun, çalışanların daha fazla geri bildirim alma beklentileri için iyi bir nedenleri olduğunu gösteriyor. Forbes’ta yayımlanan bir ankete göre, tüm çalışanların yüzde 65’i mevcut durumda aldıklarından daha fazla geri bildirim almak istiyor. 

Bu nedenle genç çalışanları övgü talep eden sorunlu çocuklar olarak görmek yerine, yöneticilerine motivasyon ve yönlendirme konularında çok değerli görüşler sunan çalışanlar olarak düşünmeye ne dersiniz? Bu konuda, İK yazılım şirketi Betterworks’ün kurucusu Kris Duggan’ın söylediklerine bayılıyorum: “Genç çalışanların, attıkları her adımda ödüllendirilme beklentilerinin olduğuna dair yaygın bir yanlış algı var. Gerçek şu ki; diğer bütün çalışanlar gibi onlar da belirgin başarıları için takdir görmeyi tercih ediyor. Ama onlar için takdir edilmekten daha da önemlisi, şirketin geleceği için katkılarının bir anlamı olduğunu hissetmeleri.”

Şununla bitireyim: Olağanüstü Liderlik (Leadership Challenge) kitabının yazarları Jim Kouzes ve Barry Posner, bir anket yaparak katılanlara: “Değer görmeniz, daha yüksek düzeyde performans göstermenize yardımcı oluyor mu?” sorusunu sormuş ve katılımcıların yüzde 98’i soruyu “evet” olarak cevaplamış. 

Bu nedenle, herkesin değer görmek istediği varsayımı doğrudur. İşin sırrı, onların önem verdiği şekilde bunu yapmaktır. Kimileri iyi yaptığı bir iş için herkesin içinde takdir edilmek isterken kimisi bunu rahatsız edici bulabilir. Bir başkası bir sonraki projede biraz daha fazla sorumluluk alarak liderlik etmesine izin verildiğinde takdir edildiğini hissederken bir başkası ise yaptığı işin saygınlığının getireceği gurur duygusunu hissettiğinde takdir edilmiş hissedebilir. Başkalarının gelişimine katkıda bulunmaktan mutlu olan bir çalışan ise belki bir liderlik programına katılmayı ödül olarak düşünebilir ya da mentorlük / koçluk programlarına katılmasına izin verildiğinde yaptığı işin anlamlı olduğunu ve değer verildiğini hissedebilir. Hangisinin tam olarak işe yarayacağını bulmak için Motivatör Değerlendirmesi envanterini* kullanabilirsiniz. Envanterin çıktıları, takım üyelerinin her sabah işe heyecanla gelme nedenlerini anlamanıza yardımcı olacaktır. Bunun diğer bir yolu da birlikte çalıştığınız kişileri yakından tanımak için ayıracağınız zaman… Zaman yatırımı yapmak, bu konuda ilerlemenize katkı sağlayacaktır.

Alper Toper

* Motivatör Değerlendirmesi ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve envanteri siz de tamamlayarak temel motivatörlerinizin sıralamasını görmek isterseniz https://hrthinks.me/motivator-degerlendirmesi-testi  adresini ziyaret edebilirsiniz.