A’dan Z’ye Expat Yönetimi…
HRdergi olarak, “Expat Yönetimi Zirvesi”nin ikincisini 5 Şubat tarihinde
Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğunda gerçekleştirdik.
Anadolu Efes Ücret ve Yan Haklar Müdürü Emre Kavukcuoğlu’nun başkanlığını yaptığı zirvede yabancı konuşmacılarımızın yanı sıra LC Waikiki, Tekfen İnşaat, Arçelik,
Deloitte Türkiye, Mercer Türkiye, Şişecam ve British American Tobacco’dan yöneticiler deneyimlerini ve önerilerini katılımcılarımızla paylaştı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan, Anadolu Efes Ücret ve Yan Haklar Müdürü Emre Kavukcuoğlu,
expat yönetimi konusundaki eğilimleri ve bazı güncel verileri katılımcılarımızla paylaştı.
Uluslararası görevlendirmelerde artışın sürdüğünü, çeşitliliğin arttığını belirten Kavukcuoğlu, gelecekte
daha kısa dönemli görevlendirmeler olacağını da vurguladı.
Teknoloji ve eğilimler…
Kavukcuoğlu’nun ardından sahneye çıkan ve küresel mobilite ve uluslararası İK konusunda profesyonellerin bir araya geldiği dünyanın önde gelen topluluğu olan The Forum for Expatriate Management’ın (FEM) Kurucusu Brian Friedman ise katılımcılarımızla “Küresel mobilitenin yükselişi” başlıklı bir sunum paylaştı.
Küresel mobilite mesleğinin yükselişini; ilk günlerinden başlayarak, en yakın zamanlarda görülen trendlere kadar yorumlayan, teknolojinin küreselleşmeyi nasıl güçlendirdiğini açıklayan ve bu eğilimlerin sınırlar arası çalışmayı nasıl etkilediğini gözler önüne seren Friedman, küresel mobilitenin arttığını, görevlendirmelerin değiştiğini belirtti.
Kültürler arası eğitimin etkileri
Zirvenin bir diğer konuşmacısı da, Professional Passport’un Kurucusu Valérie Berset – Price oldu.
Sözlerine “Herkes expat olmak için doğru DNA’ya sahip değildir” diyerek başlayan Valérie Berset – Price, başarılı expat’ların bazı özelliklerini katılımcılarla paylaştıktan sonra özellikle seçme sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı. Doğru expat’ı seçmek için tüm ailesini de içeren bir değerlendirme yapılmasını öneren Berset – Price, ardından eğitim ve koçluk sürecine yönelik önerilerini de aktardı.
Vive la difference! (Yaşasın farklılıklar)
2. Expat Yönetimi Zirvesi’nin bir diğer konuşmacısı da, LC Waikiki İK Koordinatörü Edward David Southall oldu.
Geçtiğimiz son on yılda şirkete uluslararası uzmanlık ve deneyim anlamında yeni bir soluk kazandırmak ve şirketin yurtiçi ve yurtdışındaki olağanüstü gelişimine katkı sağlamak amacıyla yabancı çalışan istihdamına büyük önem veren LC Waikiki’de 1998’den bu yana görev yapan ve şirketin hemen hemen ilk kuruluş tarihinden itibaren gelişim serüvenine tanıklık eden Southall, sunumunda kişiler arası ve farklı kültürlerin yaklaşımlarındaki farklılıklara ışık tutarak kültürel çeşitlilik, dilsel zorluklara ve hatta sürüş deneyimlerine değindi.
EXPAT YÖNETİMİNDEN SORUMLU PROFESYONELLER DİYOR Kİ…
Zirvenin öğle yemeğinden sonraki ilk oturumunda, katılımcılarımızın keypad’leri ile katılarak hep birlikte bir takım ortak sorulara yanıt aradığı bir oturum gerçekleştirdik.
Sonuçlara göre;
• Katılımcılarımızın yüzde 55’i 2014 yılında, uzun dönemli (2 – 3 yıllık) expat görevlendirme sayısının, geçtiğimiz yıla göre artış göstereceğini belirtiyor.
• Kısa dönemli (1 yıl ve daha az süreli) expat görevlendirme sayısının 2014 yılında artış göstereceğini belirtenlerin oranı da %74.
• Katılımcılarımız, expat görevlendirmelerde yaşadıkları en büyük zorluğun yasal mevzuatlarda yaşanan karmaşıklık ve zorluklar olduğunu belirtiyor.
• Uzun dönemli (2 – 3 yıl) expat çalışanın ücretini belirlerken, çalışanın kendi ülkesinde ücretini belirlediklerini, ilgili ödeneklerin ilave edildiğini söyleyenlerin oranı %57.
• Katılımcılarımız, kısa dönemli (1 yıl ve daha kısa süreli) çalışanın ücretini belirlerken de, çalışanın kendi ülkesinde ücretinin belirlendiğini, ilgili ödeneklerin ilave edildiğini söylüyor.
• Katılımcılarımızın büyük çoğunluğu, “expat yönetiminin, şirketlerinin yetenek yönetimi stratejisi ile genellikle uyumlu” olduğunu ifade ediyor.
• Katılımcılarımızın %52’si, expat adayı belirlerken, belirli kriterler bazında objektif değerlendirme yapıldığını dile getiriyor.
• Şirketlerinde yazılı bir expat politikasının mevcut olduğunu belirtenlerin oranı ise %75.
Yeni iş yerimiz: Dünya
Zirvede sahneye çıkan isimlerden biri de Tekfen İnşaat İnsan Kaynakları, Eğitim ve İdari İşler’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erhan Hersek oldu.
Yeni teknolojilerin kişileri değiştirdiği gibi çalışanları ve çalışma koşullarını da değiştirdiğini dile getiren Hersek, İnsan Kaynakları’nın bu değişimlere ne kadar hazır olduğunu sorgulaması gerektiğini vurguladı. İnovasyona açık kaynak ve bilgi yönetiminin, çeşitli kaynak kullanımının ve sabit ödeme metotları yerine değişken ödeme sistemlerinin önem kazanacağını belirten Hersek, bu konulardaki önerilerini katılımcılarımızla paylaştı.
Perspektifi değiştirmek:
Expat’ın İK’ya bakışı
Expatlar nasıl mutlu olur? Expatlar İK’dan ne bekler? Peki ya İK? Bu beklentiler mobility yönetimini nasıl şekillendirir? Başarılı yurtdışı görevlendirmelerde İnsan Kaynakları’nın etkisi nedir?
Zirvede bu soruların yanıtlarını aktaran isim, Arçelik Yurtdışı Şirketler İK Yöneticisi Osman Özdemir oldu. 6 yıl Rusya’da expat olarak görev yapan Özdemir, oturum sırasında kendi deneyimlerini de aktararak, ideal expat-İK ilişkisini ve bu ilişkinin mobility yönetiminde nasıl iyileştirme sağlayabileceğini paylaştı. Expat’ların en büyük sorunlarından birinin gittikleri ülkede muhatap bulamamak olduğunu ve onlar için en önemli sorulardan birinin “İK gittiğim ülkeyi gerçekten tanıyor mu?” olduğunu belirten Özdemir, atama anından itibaren eski expat’ların, yenilere mentorluk yapmasını sağladıklarını dile getirdi.
Ve mevzuat uygulamaları…
Zirvenin bir diğer konuşmacısı da Deloitte Türkiye Ortaklarından, Uluslararası Görevlendirme ve İK Hizmetleri Bölümü Lideri, SMMM Gülfer Irmak oldu.
Irmak, “Expat yönetiminde mevzuat uygulamaları: Vergi, sosyal sigorta ve çalışma izinleri” başlıklı oturumunda, bu konudaki en önemli noktaları ve gelişmeleri, katılımcılarımızdan gelen soruları yanıtlayarak paylaştı.
Expat yönetiminde zorlu mücadele alanları
2. Expat Yönetimi Zirvesi’nin kapanışı, Mercer Türkiye İK Sistemleri ve Araştırmaları Danışmanlığı Direktörü Işın Mengenli’nin moderatörlüğünü yaptığı, British American Tobacco Türkiye & CCA Ücretlendirme ve Yan Haklar Direktörü Oya Erci ile Şişecam Değerlendirme ve Ücret Sistemi Yöneticisi Serap Büyükaksoy’un konuşmacı olarak katıldığı “Expat Yönetiminde Zorlu Mücadele Alanlarımız” paneli ile sona erdi.
Mengenli’nin global araştırma sonuçlarını ve deneyimlerini paylaşmasıyla başlayan panelde, Büyükaksoy ve Erci, görevlendirme için uygun adayların bulunması, ücret paketlerinin yüksekliği, performans seviyesinin takibi, çekici olmayan ve zorlu görevlendirme yerlerinde yaşanan sıkıntılar gibi konularda kendi şirketlerindeki uygulamaları ve bu zorlukların üzerinden gelebilmek için hayata geçirdikleri çalışmaları paylaştıktan sonra katılımcılarımızın sorularını yanıtladı.