Kriz dönemlerinde takımınıza nasıl daha iyi liderlik edebilirsiniz?

Mart 03, 2020

Bu sabah bir danışanımla kendisini en iyi halinden uzaklaştıran, cevap değil de tepki vermesini sağlayan tetiklendiği zamanları nasıl daha iyi yönetebileceği ve neleri farklı yaparak hem hissettiği olumsuz duyguları yönetmeyi hem de nasıl başkaları üzerinde olumlu ve kendi isteği doğrultusunda bir etki bırakabileceği üzerine çalışıyorduk. Bana detaylı bir şekilde konuyu anlattığında yaşadığı stresli durumun daha önce çok fazla evden çalışma deneyimi yaşamamış olmasından üstüne üstlük bunu şu an yaşadığımız coronovirüs salgını yüzünden daha stresli bir atmosferde yapmak zorunda kaldığından bahsetti.  Danışanım sabah farklı yerlerden katılımla zor bir projenin çözümü için yapması gereken bir toplantı gerçekleştirmişti. Toplantıya son dakika toplantıyı isteyen üst düzey yönetici girememişti ve toplantıda bir sürü yanlış anlama, gerginlik ve meydan okuma gerçekleşmişti.

Birçok yöneticinin başına benzer bir durumun gelebileceğini düşünerek evden çalışan yöneticiler için anlamlı olabilecek bazı önerileri burada paylaşmak istedim. 

1. İşlere dalıp neyi nasıl tamamlayacağınızı düşünerek harekete geçmeden önce yaşadığımız durumu anlamlandırmak için kendinize bir süre tanıyın. Mümkün olduğunca bilimsel, kanıtlanmış ve gerçek bilgiye ulaşmak için vakit ayırın. İşin asparagas ve magazinsel durumundan kendinizi soyutlayın.

2. Şirketin CEO ve yönetim kadrosundan gelen kişisel ve topluluk sağlığını ilgilendiren konuları anladığınızdan ve uygulamanız için bir engel olmadığından emin olun.

3. Evden çalışmanızı sağlayacak teknik alt yapı kadar sizin evde çocuk, yaşlı, yardımcı ya da eşinizden ayrı çalışabileceğiniz bir alan yarattığınızdan emin olun. Özellikle önemli ve daha fazla kişinin katıldığı toplantılarda tam olarak o anda ve orada olmanız büyük önem kazanacak.

4. Bir üst yöneticiniz ile yeni önceliklerinizi belirlediğinizden ya da sizin öncelikleri belirleyip üst yöneticiniz ile teyitleştiğinizden emin olun. 5-6 aydır üzerinde çalıştığınız bir türlü başlatamadığınız ya da finalize edemediğiniz proje için doğru zaman bugün ya da bu hafta olmayabilir.

5. Yerel ya da uluslararası bir görevdeyseniz sizinle beraber çalışan ekibiniz ya da çalışma arkadaşlarınız farklı duygular içinde olabilir ve sürece farklı tepkiler verebiliyor olabilir. Telefon ya da sanal toplantılarınızı öncelikle bağ kurarak, birbirinizin hal hatırını sorarak başlamayı ihmal etmeyin.

6. Bu süreçte birbirinizi aktif olarak dinlemenin büyük faydasını göreceksiniz. Eğer ki görüntülü internet görüşmesi yapmıyor telekonferans ile toplantılarınıza devam ediyorsanız sizi bölecek görsel, işitsel diğer tüm aktiviteleri durdurmanız önemli. Kişilerin mimiklerini ve yüz ifadelerini göremeyeceğiniz için ses tonlarını, ses yüksekliğini, nerelerde hızlanıp yavaşladıklarını, nerelerde nefes aldıklarını ve duraksadıklarını fark etmek onları daha iyi anlamanıza sebep olacak.

7. “Ajandasız mı? Asla!” Uzun ve bitmeyen toplantıların acısını hepimiz çektik, böyle bir dönemde bunu tekrar etmememiz son derece önemli. Toplantıların amacı, ajandası ve arzu edilen çıktısı örnek onay, yaratıcı çözümler veya son karar ise bunun mutlaka önceden belirtilmesi işinize yarayacak.

8. Konular önceden kalmış olabilir ama herkesin aynı noktada olduğunu var saymayın ve kişileri aynı sayfaya getirdiğinizden emin olun.

9. Bu dönem ortak bir noktada buluşabilmenin ekstra önemli olduğu bir zaman, söyleyeceklerinizi kendi bakış açınız, karşınızdakinin bakış açısı ve departman/organizasyon veya şirket bakış açılarının birleştiği noktada toparladığınızdan emin olun. Birbirimizi göremeyip paylaşımlarımızın kısıtlı olduğu, sosyal paylaşımların azaldığı dönemde kendi fikrinizi kabul ettireyim derken farklı bir etki bırakmadığınızdan emin olun.

10. Evden çalışırken 09:00-17:30 arası aralıksız çalışabileceğinizi düşünmeyin hem fiziksel hem duygusal hem de evdekiler açısından bu gerçekçi bir plan olmaz. Gününüzü planlamaya çalışın, ne zaman kısa bir egzersiz (yürüyüş, yoga, esneme) yapabilirsiniz, ne zaman yemeklerinizi yiyeceksiniz, hangi zamanlarda çocuğunuzla ilgilenip eşinizle sohbet edeceksiniz aklınızda ufak çaplı da olsa boşluklar yaratmanın çok iyi geleceğini unutmayın. Bu dönem iyi uyku, doğru beslenme, yeterli sıvı alımı gibi kendinizi sağlıklı tutacak konulara da vakit ayırmanın çok önemli olacağı bir zaman. Yolda ya da diğer şekillerde kaybettiğiniz zaman size nefes almak, hobi ya da öğrenmek istediğiniz şeylere vakit ayırmak için özel bir fırsat yaratacağından bu zamanı kendiniz için en iyi şekilde nasıl kullanabileceğinizi bir düşünün.

Bol sağlık ve yeni şeyleri deneyip öğrendiğimiz verimli günler dileklerimle.

 

Duygu Alptekin Gürsu, PCC, ACPC

Profesyonel Liderlik ve Takım Koçu