Şuur kendimizle başlar. Kendini bilmenin bilgisine sahip olduğumuzda günlük hayatın ve koşullanmanın kalıplarını kırıp çıkabilir, hayat ve anlayışın daha derin ve daha tatmin edici bir seviyesi ile bağlantı kurmaya başlayabiliriz.
Hayatımızda değişiklik yapmanın tek yolu, işe içeriden başlamaktır.
Doğu bilgeleri der ki: İnsanoğlu uykudadır. Ancak insan kendini geliştiren bir organizmadır; içsel gelişme ve değişme yeteneğine sahiptir.
“Kendini bilmek, tanımak” ise bilgeliğin esasıdır. Yaşamdaki problemri tümden çözümleyecek tek anahtar, insanın kendi kendini anlamasıdır.
Miryam Anjel, orta öğrenimini Robert Kolej’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans eğitimi aldı. Ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık konusunda yüksek lisans yaptı. Cleveland Gestalt Enstitüsü’nün Gestalt teori ve terapisi temel eğitimini alarak meslek yaşamında ilerleyen Anjel, yüksek lisans tezini annenin çocuğunu kabullenme ve reddetme davranışlarına ait algılarını ölçen, aile-çocuk ilişkileri, anne formunun dilsel eşitlik, geçerlik-güvenirlik konusunda yazdı. 1991 – 2007 yılları arasında yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda eğitim programına katıldı. Bu eğitimlerden bazıları şunlardır:
Gestalt Teorisi ve Terapisi Temel Eğitim programı (Cleveland Gestalt Enstitüsü)
Terapötik Kartların Kullanımı
Gestalt Terapide vaka çalışmaları
Okullarda Acil Durum ve Dayanıklılık Programı
Psikanalizden Dinamik Psikoterapilere..
Kişilik Teorileri, Gestalt Teorisi ve uygulamaları
Aile Terapisi
ADHD - Öğrenme Güçlükleri
Sınav Kaygısı Ölçümü ve Baş Etme Yöntemleri
Kısa adı SODA olan “Sosyal Dışlanma ve Ayrımcılığı Önleme” Projesi kapsamında 26 okul ve 2 sosyal hizmetler kurumu personeline eğitimler verdi.
Çeşitli okullarda rehberlik koordinatörü olarak, danışmanlık merkezlerinde ise eğitimci olarak görev yaptı. Öğrenciler, psikolojik danışmanlar, öğretmenler, yöneticiler ve velilere yönelik iletişim becerileri geliştirme, aile-çocuk iletişimi, kaygı, kızgınlıkla baş etme, güvenli davranış, krize müdahale, stres yönetimi, eğiticinin eğitimi, liderlik becerileri, zaman yönetimi, karar verme becerileri, meslek seçimi, sınıf yönetimi gibi konularda eğitimler, seminerler verdi.
Yakın zamanda Milli Eğitim Bakanlığı desteği ile birlikte hayata geçirilen “Okullarda Şiddeti Önleme” konulu proje kapsamında, 21 okulun psikolojik danışmanlarına yönelik eğitimler gerçekleştirdi. 2006 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak eğitimlerini sürdüren Miryam Anjel, YÖRET Vakfı’nda (Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı) ve çeşitli merkezlerde eğitim ve süpervizyon veriyor.