Bu yüzyılın kazananı Uzaktan Çalışma olacak! HRdergi 26 yaşında!

Gelenekçi iş liderleri çalışanlarının çoğu zaman veya her zaman ofise gelmelerini talep ettiğinden, uzaktan çalışma konusundaki savaş daha da büyüyor. Geçenlerde tam zamanlı olarak ofise gelmeleri istenen Google çalışanları, buna karşılık grev tehditlerine başladı ve 90 günlük bir erteleme kazandılar. Elon Musk, tüm Tesla çalışanlarının tam zamanlı olarak ofise gelmesini talep etti ve bunun sonucunda Tesla çalışanları diğer şirketler tarafından işe alındı.

Ancak bu gelenekçi liderlerin fark edemediği şey, taleplerinin neden olduğu stres ve gerilimlerdi. Çalışanlarını ofise geri döndürmeye çalışan şirketlerin tüm bu çabaları boşa gidiyor. Çünkü sürekli işe gidip gitmeyeceğini düşünmek çalışanlardaki motivasyonu ciddi şekilde baltalıyor, bağlılığı zedeliyor ve şirketler için elde tutmayı zorlaştırıyor.

Öyleyse neden hala bazı liderler, çalışanlarını ofise geri getirme konusundaki bu ısrarı sürdürüyor? Bunun yanıtı, yöneticileri başarılı hissettiren ve lider olarak kimliklerini besleyen şeydir. Bizlere biraz bencilce gelebilir ama pandemi yöneticilere, liderlik kimliklerinin bir parçasını kaybetmiş gibi hissettirdi. Uzaktan yönetme becerisi, uzaktan çalışmanın benimsenme hızlılığı ile paralel ilerleyemedi. Ve araştırmalar liderlerin gerçek endişelerini örtmeye çalışmak için üretkenliği, yeniliği ve sosyal sermayeyi baltalayan faktör olarak öne sürdükleri uzaktan çalışmayı hala kabullenemediğini ortaya koyuyor.

Bu benmerkezci önyargı, kişinin kendi bakış açısını ve dünya görüşünü diğerleri için de önceliklendirmeye yönelik psikolojik durum şirketlerin alt satırlarına zarar verecektir. Ve bu alt satırlar başlığa karar veren ‘metnin ana fikri’ni oluşturduğu için bu bütünsel bir başarısızlığı beraberinde getirecek. Liderler bu gerçeklikten ne kadar kaçarsa kaçsın, uzaktan çalışma bu yüzyılın kazananı olacak. Bu nedenle şirketlerin gelecek yol haritalarını bu gerçeklik üzerine kurmaları şart! 

Editör Notu:

HRdergi bu sayı ile birlikte 26 yaşına girmiş oluyor. 26 yıldan beri aralıksız olarak yayınlanan tek İK dergisi olan HRdergi’ye dair birkaç rakam paylaşmak istiyorum. Bu sayı; HRdergi’nin 269’uncu sayısı oluyor. Şimdiye kadar toplam 4 binin üstünde makale ve binin üstünde röportaj yayınlamışız ve yaptığımız dergi sayısı kadar zirve düzenlemişiz.

Kısacası okuduğunuz bu dergi, Türkiye’de İK tarihinin en büyük bilgi hazinesi desek abartmış olmayız. İlk sayılarımızda personel yönetiminden İK’ya geçişin zorluğundan, e-postaların ve internetin şirket içi yazışmalarda ve uygulamalarda nasıl kullanılacağından, o günlerde hayatımıza yeni girmiş olan yetkinlik bazlı mülakatlardan bahsederken bugün hayalini bile kurmakta zorlandığımız teknolojileri, hibrit çalışmayı, esenlik kültürünü ve metaverse’i konuşuyoruz.

Tam 26 yıldır sizin gündeminiz ne olduysa HRdergi’nin gündemi de o olmuş. Birlikte büyümüş, birlikte yol almışız. HRdergi’ye yol arkadaşı olduğunuz için binlerce teşekkür… 

 

Gülcan Çağlar Çalışkan 
Genel Yayın Yönetmeni 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)